Moștenirea genetică este sursa a numeroase afecțiuni. Chiar și apariția bolii hemoroidale este determinată genetic, sunt de părere specialiștii.
„Când vorbim despre hemoroizi, avem de fapt o predispoziție genetică. Cauza principală a apariției bolii hemoroidale, reprezintă, de fapt, o boală de colagen de fond. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în structura pereților venoși practic avem niște fibre de colagen care nu rezistă la fluctuații de presiune” susține dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, Doctor în Științe Mediale.
Problemele hemoroidale de natură genetică, generează și predispoziție pentru patologia herniară, mai spun specialiștii.
„Această predispoziție genetică provoacă și o incidență crescută și pentru patologia herniară și atunci verific pacientul și la nivelul peretelui abdominal anterior să văd dacă are hernie ombilicală sau hernie inghinală. Cauza principală a acestor patologii este această boală de colagen de fond” susține dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale
Problemele de tranzit pot fi, de asemenea, considerate drept cauze ale bolii hemoroidale.
„Există și o serie de cauze secundare precum constipația și atunci atunci vedem că există un traumatism provocat de bolul fecal care irită acele pernuțe vascularizate și mai avem o presiune crescută în sistemul venos superficial, în momentul în care aflăm de la pacient că are un sindrom de constipație habituală. De asemenea, scaunele moi formează această zonă, o irită mecanic și determină niște contracții involuntare ale unui sfincter care se află în canalul anal. Și din această cauză poate apărea boala hemoroidală” a explicat dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, Doctor în Științe Medicale.