Nașterea prematură reprezintă aducerea pe lume a unui copil între săptămâna a 24-a și a 37-a de sarcină. Cauzele care o determină sunt complexe, după cum au explicat specialiștii Clinici Nativia, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, la Medika TV.
„Ca și mecanisme poate să apară prin apariția contracțiilor înainte de travaliul la termen, prin ruperea membranelor, prin apariția unor sângerări în contextul complicațiilor placentare, în general debutul travaliului de momentul lui potrivit” susține dr. Brîndușa Mitroi, medic primar obstetrică-ginecologie, Clinica Nativia – Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.
Deși efortul fizic intens ar putea reprezena o cauza a contracțiilor înainte de travaliul la termen, medicii explică faptul că în realitate lucrurile nu se întâmplă potrivit acestui crez. Mai mult, recomandarea pentru viitoarele mame, cu risc de naștere premtură, de a nu face mișcare poate să le afecteze din punct de vedere psiho-emoțional.
„Dacă stăm să gândim că în trecut femeile gestionau o întreagă gospodărie și se pregăteau să devină mame, nu neapărat efortul fizic ar fi o cauză pentru acest travaliu prematur. Sunt studiu care spun că repausul la pat în condițiile unei amenințări de naștere premature nu s-a demonstrat statistic că reduce debutul nașterii premature. Sunt paciente care au anatomic un col uterin care este mai scurt, fie ca urmare a unor intervenții, fie pur și simplu o predispoziție și care sunt sfătuite să stea în repaus total. Pentru ele este o povară psihologică extrem de mare și este o adevărată traumă” mai spune dr. Brîndușa Mitroi, medic primar obstetrică-ginecologie, Clinica Nativia – Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.