EXTERNE

Câteva secunde, suficiente pentru transmiterea variantei Delta a coronavirusului. Ce au descoperit cercetătorii din Australia

Se știe că varianta Delta (indiană) a coronavirusului este mult mai contagioasă decât toate celelalte mutații dezvoltate până acum de SARS-CoV2, însă oamenii de știință din Australia au descoperit că ritmul de infectare al acestei tulpini este chiar mai mare decât se credea.

Potrivit The Guardian, varianta Delta se poate transmite după un contact ”înfricoșător de scurt”, de doar câteva secunde, cu o persoană bolnavă de COVID-19.

Experții din Australia au analizat o serie de imagini înregistrate de camere de supraveghere care arată că virusul în varianta Delta s-a transmis de la o persoană infectată la una sănătoasă în doar 5-10 secunde. Imaginile au fost înregistrate într-un mall din Sydney.

Gladys Berijiklian, premierul statului New South Wales din Australia, a spus că transmiterea virusului între două persoane care mergeau una lângă alta a avut loc într-un timp ”înfricoșător de scurt”, în timp ce ministrul Sănătății s spus că tulpina Delta poate fi considerat ”medaliatul cu aur când vine vorba de sărit de la o persoană la alta”.

”La începutul pandemiei, spuneam că un contact apropiat timp de 15 minute reprezintă o îngrijorare. Acum se pare că este o problemă și cu 5-10 secunde. Riscul este mult mai mare decât acum un an”, a spus și Jeannette Young, medic în Queensland.