Sănătatea în România Sfatul specialistului

CATARACTA, SEMN DE BĂTRÂNEȚE. Un proces natural, care poate fi rezolvat rapid

Cataracta este printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, care constă în pierderea transparenței cristalinului, ceea ce determină scăderea progresivă a vederii.

Afecțiunea e un proces natural de îmbătrânire a ochiului, estimându-se că peste trei sferturi din populația peste 65 de ani suferă de această afecțiune.

Cataracta poate să apară însă și la persoane mai tinere. Afecțiunea poate să apară și din alte cauze decât vârsta. Aceasta poate fi congenitală sau dobândită, când apare din cauza unor boli, ca diabetul sau glaucomul, în urma unui traumatism sau din cauza expunerii la medii ori substanțe toxice. Însă, indiferent de vârsta sau circumstanțele în care apare, remediul e unul singur: operația.

Medicul specialist oftalmolog Diana Diaconu a explicat, la Medika TV, că intervenția chirurgicală este foarte simplă, iar recuperarea pacientului este rapidă.

“ E o intervenție foarte frecventă, dacă am trăi mai mult, cu toții am face cataractă, nu trebuie să ne sperie. O cataractă poate fi un proces natural de îmbătrânire a cristalinului, doar că trebuie operat la timp. Operația se efectuează în ambulator și durează foarte puțin. Pacientul vine și pleacă în aceeași zi, practic. E minim invazivă, pacientul are doar un mic disconfort, nu e un procedeu dureros nici postoperator. A doua zi vine la control, apoi durează cam o lună până când totul e pus la punct. Nu e nimic complicat, deși oamenii când aud de chirurgie sunt speriați. Este însă singura metodă de a reveni la o vedere normală”,  a explicat dr. Diana Diaconu la Medika TV.

Medicul oftalmolog a mai explicat că operația nu trebuie amânată. Cu cât intervenția are loc mai repede, cu atât recuperarea e mai rapidă. Dacă e amânată excesiv, operația va fi mai dificilă, iar recuperarea mai anevoioasă.