EXTERNE Știri

CÂT VA COSTA PRIMUL TRATAMENT AUTORIZAT CONDIȚIONAT PENTRU TRATAMENTUL COVID-19

Terapia medicamentoasă pentru tratarea COVID-19 ar putea avea prețuri inaccesibile unor state ale lumii . Compania americană Gilead, producătorul antiviralului Remdesivir, considerat la momentul de față eficient în lupta cu noul coronavirus, a stabilit prețul cu care acest medicament se va vinde în Statele Unite ale Americii și către guvernele țărilor dezvoltate. Prețul ar fi de 390 de dolari pentru o doză.

Pentru tratamentul unui pacient este însă nevoie de 6 doze, costul final al terapei cu Remdesivir ajungând la 2340 de dolari. Compania americană Gilead a precizat faptul că dorește să ofere un preț unitar, astfel încât negocierile să fie evitate, iar accesul la tratament să fie cât mai rapid.

În momentul în care am stabilit aceste prețuri am vrut să ne asigurăm că distribuirea medicamentului către pacienți nu va fi întârziată” a precizat Daniel O’Day, directorul executiv al Gilead Siences, citat de bloomberg.com.

Firma americană a mai anunțat că prețul de 390 de dolari per doză este stabilit doar pentru companiile guvernamentale, iar în momentul în care producția va crește, medicamentul va fi comercializat la prețul de 520 de dolari per doză. Această valoare va fi stabilită pentru alți agenți comerciali.

La nivelul Uniunii Europene va începe distribuția în curând a Remdesivir, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat autorizarea condiționată a acestui medicament.

Remdesivir este considerat primul medicament împotriva COVID-19, în luna mai primind autorizație de urgență în ceea ce privește utilizarea sa în spital, din partea autorităților americane. Decizia a fost luată în baza unor studii care au arătat faptul că acest antiviral reduce durata de spitalizare a pacienților cu 4 zile.

Totuși antiviralul Remdesivir este utilizat doar în formele medii și severe ale COVID-19.