Unul dintre principalele simptome raportate în cazul infecțiilor cu tulpina inițială a noului coronavirus a fost anosmia, adică pierderea mirosului (uneori și a gustului). În general, pacienților le-a revenit mirosul la un interval de la 7 la 14 zile de la vindecare. Există însă numeroase cazuri în care pacienții s-au plâns pentru perioade mai lungi de timp că au probleme, cum ar fi pierderea episodică a mirosului, un simț la o capacitate departe de normal sau au experimentat senzații olfactive greu de explicat.
Un studiu derulat de cercetătorii francezi, ale cărui rezultate au fost publicate de Jama Network, arată că timpul mediul după care pacienții și-au recăpătat funcția olfactivă după COVID-19 a fost de 8 luni. Au existat însă și cazuri în care acest simț a fost afectat timp de un an.
Cercetătorii au constatat că mirosul a revenit pe deplin la aproximativ 84% dintre participanţii la studiu după doar patru luni şi la 96% după 12 luni.
“Anosmia persistentă legată de COVID-19 are un prognostic excelent, cu recuperare aproape completă la 1 an. Pe măsură ce clinicienii gestionează un număr din ce în ce mai mare de persoane cu sindrom post-COVID, sunt necesare date privind rezultatele pe termen lung pentru prognosticare și consiliere în cunoștință de cauză”, au concluzionat autorii studiului.