SECHELE. Cum se citesc urmele COVID -19, în plămânii pacienților vindecați, la câteva luni post-infecție

Specialiștii confirmă încă o dată că plămânii sunt cei mai afectați din cauza infecției provocate de noul coronavirus. Recuperarea pacienților poate să dureze chiar jumătate de an, după cum arată datele medicilor români.

Despre virusul SARS-CoV-2 se știe că atacă în primul rând plămânii. Efectele noului coronavirus asupra acestora sunt destul de grave și persistă perioade îndelungate, chiar dacă pacienții sunt negativi la testele pentru depistarea infecției. Cea mai mare problemă o reprezintă apariția fibrozelor post-COVID-19.

Cele mai frecvente pe care le vedem în spitale sunt fibrozele post -COVID-19. Există o coadă a fibrozei care se poate prelungi 6 luni, un an după experiențele acumulate în urma pandemiilor MERS și SARS și care lasă o insuficiență respiratorie. Această insuficiență respiratorie impune o intervenție de lungă durată, unde serviciile de reabilitare au o valoare foarte mare și care presupune o intervenție a pneumologului de foarte lungă durată”, a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog la Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, la Medika TV.

Pe de altă parte, în cazul bolnavilor cronici apar și infecțiile bacteriene care, de cele mai multe ori, nu pot fi stopate prin administrarea antibioticelor. „În cazul unora dintre bolile cronice, infecției virale i se asociază și infecția bacteriană. Și de multe ori în aceste cazuri complicațiile sunt de facturi diferite, de la infecții care sunt cu microbi mai rezistenți. Apelăm la antibiotice, dar apar probleme din cauza rezistenței la antibiotice”, a mai spus prof. dr. Florin Mihălțan.

Mai mult, medicii sunt îngrijorați și de faptul că simptomatologia bolnavilor, în special în cazul celor care au forme medii de boală, se prelungește. „Simptomatologia se prelungește și 10 și 14 zile, iar la final încep să apară disfuncții respiratorii. Deci după 7 zile de presupusă acalmie, în a 10-a, a 12-a zi de boală încep să apară disfuncțiile respiratorii. De unde rezultă că în special cei care au vârste de peste 65 de ani și cei cu comorbidități trebuie să fie urmăriți atâta timp cât este nevoie”, a atras atenția dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, în cadrul unei intervenții la Medika TV.

Pe lângă complicațiile respiratorii, COVID-19 poate provoca disfuncții ale sistemului cardiac și circulator sau chiar probleme neurologice.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes