În spațiul public apar tot mai multe informații legate de eficiența mai scăzută pe care o au vaccinurile existente împotriva noilor tulpini ale SARS-CoV2. Medicii explică însă că serurile aprobate și folosite pentru vaccinare în toată lumea ne-ar putea ajuta să nu facem o formă severă de boală, chiar dacă ne infectăm după ce ne-am imunizat.
Specialiștii susțin că în momentul de față se lucrează la noi variante de vaccinuri care să acopere și tulpinile identificate până în prezent, care ar putea face ca eficiența serurilor să scadă.
„Încă nu știe nimeni cât de eficiente sunt sau vor fi vaccinurile pe aceste noi variante virale. Putem doar să sperăm că cercetătorii ne vor aduce la aduce cunoștință în ce măsură sau proporție aceste tulpini sunt sensibile la vaccin. Cred că o parte din aceste vaccinuri vor avea acoperire și pe aceste noi mutații, să sperăm că vor acoperi noi forme virale care știm că este posibil să apară. Virusurile în mecanismele lor de a-și perpetua specia vor dezvolta astfel de mutații”, a explicat prof. univ. dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, în direct la Medika TV.
De asemenea, specialiștii susțin că este important să ne vaccinăm pentru că, și dacă ne vom infecta, riscul de a dezvolta o formă gravă de boală este scăzut.
„S-a dovedit că eficiența maximă a vaccinurilor este de undeva la 95 – 97 %, deci rămâne un procentaj de 2 – 3 % din populație chiar și vaccinată care poate să se infecteze, doar că speranța este că toți cei vaccinați, dacă se vor îmbolnăvi, vor face o formă ușoară de boală și să nu apelăm la serviciile ATI”, a explicat dr. Voichița Lăzureanu, pentru Medika TV.