Prezentă și în protocoalele terapeutice pentru tratarea COVID-19, vitamina D a devenit unul dintre aliații terapeutici considerați eficienți în lupta cu coronavirusul. Cu toate acestea, medicii susțin că există prea puține studii care să confirme beneficiile vitaminei D.
Vitamina D este unul dintre micronutrienții esențiali pentru buna funcționare a organismului. Termenul de „vitamina D” face referire la mai multe forme ale acestei vitamine. Ea ajută la formarea oaselor și menținerii sănătății lor, asimilând calciul și fosforul la nivelul intestinului subțire.
Mai mult, se pare că ar avea rol și în protecția sistemului imunitar, împotriva infecției cu noul coronavirus. Medicii susțin însă că, la momentul actual, există prea puține studii care să confirme acest lucru. Mai mult, importanța vitaminei D a crescut după ce alte studii medicale au încercat să realizeze o legătură între deficitul de vitamina D și bolile autoimune.
„Interesul pentru vitamina D a suferit o schimbare, chiar înainte de pandemie. În ultimii 10 ani a apărut o avalanșă de studii care au asociat deficitul de vitamina D cu multe afecțiuni. S-a demonstrat în câteva studii că cei internați la ATI, adică cei cu forme grave, au nivele mai scăzute decât bolnavii COVID-19 cu forme ușoare” a explicat Cristina Căpățână, în direct la Medika TV.
Deși există un deficit mare de vitamina D în rândul populației României, supradozarea de vitamina D nu este recomandată de specialiști. Este foarte important ca persoanele care vor să-și administreze vitamina D să efectueze o analiză care să le arate nivelul de vitamina D din organism. „Dozarea de rutină nu este recomandată, la persoanele sănătoase. Dar există numeroase grupe populaționale aflate în deficit, de exemplu cei cu boli neoplazice, cei cu diverse afectări ale calciului și fosforului, cei care iau corticoizi în mod cronic pentru diverse afecțiuni, pacienții obezi, pacienții cu diabet, femeile gravide” a mai spus dr. Cristina Căpățână.
Ministerul Sănătății a dat startul unui program de screening privind analiza nivelului de vitamina D din corp.