Câştigătorii Galei Medica 2012 au fost desemnaţi luni seara, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenţi ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop.
La categoria Presă scrisă, premiul a revenit Mirelei Boroeanu-Stanca – Ziarul Medicului de Familie şi Amaliei Dascălu – Ziarul de Iaşi.
La Audio-Video, au fost acordate două premii Paulei Herlo de la Pro Tv şi Marilenei Frâncu – Radio România Actualităţi.
Ramona Băluţescu de la Oradea Press a câştigat premiul pentru Jurnalism online.
Cel mai bun comunicator medic a fost desemnat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Premiul Medicul implicat ”Dr. Alexandru Pesamosca” a revenit prof. dr. Mircea Bârsan.
La categoria Inovaţie medicală, premiul i-a revenit conf. dr. Cristian Curcă de la UMF ”Carol Davila”.
La categoria Proiectul unei asociaţii de pacienţi cu cea mai mare adresabilitate, au fost premiate Asociaţia Praeder Willi din România pentru parteneriat norvegiano-român şi Asociaţia Little People pentru proiectul ”O abordare psihosocială complexă pentru pacienţii oncopediatrici din România: de la prima internare până la un program sistematic de urmărire pe termen lung a supravieţuitorilor”.
Societatea Studenţească de Chirurgie Medicală a primit premiul la categoria ‘Cea mai asociaţie studenţească din facultăţile de medicină’.
La Internet Medical, premiul a revenit site-urilor www.panaitsarbu.ro şi www.formaremedicala.
Blogul anului a fost desemnat cel al dr. Răzvan Constantinescu, iar premiul publicului a revenit dr. Adrian Cacovean.
Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat cu acest prilej că o problemă reală este comunicarea, iar lipsa acesteia a provocat o serie de probleme majore în sistem.
”Acest lucru s-a văzut cu prilejul vechiului proiect de lege al sănătăţii, când datorită unei comunicări ineficiente s-a ajuns la respingerea proiectului de lege”, a spus Cepoi.
El a subliniat că în cazul noului proiect de lege s-a încercat să se comunice cu toţi cei implicaţi şi să se obţină un feed-back.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a arătat că este pentru prima dată când se încearcă promovarea sentimentului de unitate.
‘Ne reunim în ideea promovării unui concept respectarea breslei medicale. Am început să promovăm sentimentul de unitate. Trebuie să redobândim libertatea, independenţa profesiei medicale’, a afirmat acesta.