CARE SUNT SITUAȚIILE ÎN CARE TESTUL RT PCR DĂ EROARE. Explicațiile unui reputat specialist român

Deși considerate sigure, testele pentru depistarea noului coronavirus realizate la aparatele RT PCR pot da și ele erori. Au fost multe situații în care testele au fost eronate.

Erorile apar în anumite condiții, după cum a explicat un reputat specialist român.

Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, a explicat pentru Mediafax că testul este foarte sensibil.

Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage, sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă”, a explicat specialistul.

De altfel, nu sunt singurele cazuri în care testele PCR pot da erori. Radu Ciornei a vorbit și la Medika TV despre acest subiect.

Un test pozitiv poate determina particulele virale care nu mai sunt active. Noi găsim fragmente de virus inactiv. Ca să fim siguri că acest virus este activ ar trebui să facem culturi celulare, dar în momentul de față culturile celulare nu sunt o alternativă viabilă la acest test RT- PCR. Există oameni care au stat mult în spital, iar testele lor PCR nu se mai negativau. Iar acum consensul pe plan mondial este că acești oameni au eliberat, de fapt, fragmente de virus inactiv. Ce aș putea să vă mai spun este că acum 7 zile CDC din SUA recomandă considerarea pacienților care au avut un test pozitiv PCR și nu mai au simptome în ultimele 24 de ore, după 10 zile ei pot fi eliberați din spital chiar și fără un test negativ”,  a explicat specialistul la Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea