Care sunt resursele furnizorilor privați de servicii medicale din România, în lupta cu COVID-19. Un singur spital privat a alocat paturi pentru acești bolnavi la noi în țară

De multe ori salvarea pacienților vine din partea clinicilor și spitalelor private. În lupta anti-COVID-19, reprezentanții furnizorilor privați de servicii medicale susțin că au nevoie de facilități similare celor din spitalele de stat pentru a putea învinge bătălia dusă cu infecțiile provocate de noul coronavirus.

Invitat în emisiunea „Medika Special”, Luca Militello, directorul Spitalului Monza din București, a explicat care sunt la momentul de față resursele sistemului medical privat în ceea ce privește lupta pe care trebuie să o ducă cu boala infecțioasă COVID-19: „Este vorba ca un spital să fie capabil din punct de vedere al circuitelor și resurselor umane pentru a prelua cazurile de COVID-19. Dacă un spital poate avea circuite și resurse umane pentru a trata pacientul COVID-19 sigur ar trebui să se implice. Dacă nu le are, sigur nu trebuie insistat sau obligat pentru că ar fi o greșeală să obligăm un spital nepregătit să primească pacienții COVID-19”.

Mai mult, acesta consideră că între sistemul privat și cel de stat nu ar trebui să existe nicio diferență, iar ambii furnizori de servicii medicale ar trebui să aibă capacitatea de a oferi împreună sprijin pacienților.

Când se vorbește despre sistemul de sănătate, în România se face diferența între public și privat. În realitate nu ar trebui să existe această diferență, pentru că suntem doar niște furnizori de servicii pentru DSP și Ministerul Sănătății”, a mai spus Luca Militello, în direct la Medika TV.

La fel trebuie să se întâmple și în cazul accesului pacienților bolnavi de COVID-19 care aleg să se trateze într-o clinică privată. „Nu ar fi corect ca un pacient care are bani să fie tratat într-un fel și un pacient care nu are bani să fie tratat într-un alt fel. Eu sunt perfect de acord ca pacientul să nu plătească nimic și să fie direcționat de o entitate superioară”, a mai spus Luca Militello.

Totuși, prin comparație cu România, sistemul privat din Italia este mult mai implicat. „În Italia este o mare diferență prin comparație cu România, pentru că spitalele din mediul privat sunt mult mai prezente. Au grijă de pacienți la fel cum se întâmplă în cele de stat”, a explicat Luca Militello, directorul Spitalului Monza, unitate medicală privată din București.

De altfel, unitatea medicală privată pe care Luca Militello o conduce este singura din România care a decis să intre în lupta împotriva bolii infecțioase COVID-19, punând la dispoziție 50 de paturi în cadrul Clinicii Monza Metropolitan, situată în zona Stadionului Național.

Categorii: Salvatori în alb, Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea