Care sunt cele mai sumbre scenarii cu care lucrează autoritățile

Cel mai rău scenariu pe care autoritățile de la București lucrează, în momentul de față, este cel în care România ar ajunge la 10.000 de persoane infectate cu noul coronavirus. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, la Medika TV, care sunt riscurile pe care le prezintă acest scenariu și ce fac autoritățile să prevină apariția lor.

”În scenariul 4 atingem vârful la 10 000 de pacienți, cu o transmitere comunitară de unul la doi, unul la trei. În scenariul de astăzi, cu numărul 3, urmărim ca obiectiv, ca aceste focare mici să nu le lăsăm să conflueze pentru că atunci transmiterea devine agresivă, iar creșterea va fi fulminantă. Un al doilea obiectiv din acest scenariu 3, ce derivă din primul obiectiv, este să facem ca acest număr de cazuri să crească lent pentru ca această curbă a lui Gauss să nu fie ascuțită, să fie rotundă pentru că atunci și revenirea va fi lină. Și noi vom putea ca și sistem de sănătate să tratăm în spitale pacienții și să nu fim stresați de numărul mare al lor și de faptul că ar trebui să alegem între cazurile critice și severe, care vor fi tratate în spitale, și cele care vor fi tratate acasă.”

Întrebat când există cea mai mare probabilitate pentru un punct culminant al infecțiilor, Nelu Tătaru a indicat a doua jumătate a lunii aprilie. ”Din scenariile noastre, acest vârf va fi atins în a doua jumătate a lunii aprilie, când ne așteptăm la un aflux de cetățeni români care se întorc din Spania și la circulația din perioada sărbătorilor de Paște. E scenariul cel mai sumbru, dar cele 10 000 de cazuri reprezintă un total în care sunt și cele critice, și cele ușoare, și cele moderate.”

Cât privește posibilitatea ca lucrurile să ajungă într-un punct și mai grav decât scenariul 4 anticipat, secretarul de stat Nelu Tătaru a răspuns că ”nu avem scenariul 5, este o luptă continuă să nu ajungem în scenariul 4 sau să ajungem foarte târziu, ca să îl gestionăm mai ușor cu niște proceduri și protocoale bine stabilizate din experiența primelor 3 scenarii.”

La rândul său, prof. dr. Alexandru Rafila, expert OMS, a vorbit, într-o intervenție la Medika TV, despre situațiile dificile care pot apărea, în perioada următoare. ”Noi suntem în etapa de tranziție de la transmiterea locală la cea comunitară și sunt temeri că, în următoarele zile, vor începe transmiterile în comunitate. Important e ca ele să nu fie concentrate în anumite comunități, cu număr mare de cazuri într-un timp scurt, pentru că acest lucru suprasolicită sistemul de sănătate care nu va putea răsunde în zona respectivă”

Profesorul Rafila a explica și de ce autoritățile trebuie să explice foarte bine situațiile care preced anumite măsuri restrictive: ”Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Italia, aceste măsuri au fost compromise de o panică, care a precedat măsura, ceea ce a făcut ca foarte multe persoane din nordul Italiei să se deplaseze în alte regiuni și să răspândească virusul. Foarte mulți s-au deplasat cu trenul și au contaminat.”

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes