Pentru mulți pacienți, COVID-19 e o boală ușoară, în multe cazuri trecând peste ea fără să aibă vreun simptom. Sunt însă și pacienți care chiar și după ce trec de faza acută a bolii se chinuie cu simptome persistente, unele dintre ele care se întind pe durata mai multor luni.
Încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință încearcă să explice mecanismul prin care acționează noul coronavirus, dar încă sunt întrebări care nu au un răspuns. Se știe, în general, care sunt categoriile cu risc ridicat de a face o formă severă a bolii, dar evoluția acesteia rămâne, în mod particular, imprevizibilă.
În cazul unora dintre pacienți, impactul bolii este unul pe termen lung. Tocmai de aceea, e bine ca toate persoanele care au trecut prin boală, să facă după depășirea fazei acute, o serie de analize și investigații, care să arate dacă au rămas sau nu cu sechele.
În cazul sindromului post-COVID sau LONG-COVID, cum a mai fost denumit, pacienții rămân cu o serie de simptome după depășirea fazei acute a bolii, care pot dura și câteva luni de la infectare.
Medicul specialist ATI Radu Țincu a vorbit, la Medika TV, despre cele mai frecvente simptome care sunt raportate de pacienți pe termen lung. În cazul unora dintre ele, cum este, de exemplu, oboseala cronică, manifestările pot fi întâlnite și la o jumătate de an de la momentul infectării.