Care sunt bolile contagioase pentru care poți primi izolare la domiciliu

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Hotărârea privind aprobarea listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum și a listei unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.

Documentul stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, pe care, la 8 luni de la primul caz de COVID-19 înregistrat pe teritoriul României, a fost adăugat și SARS-CoV-2.

Lista bolilor care pot duce la izolarea la domiciliu a unui pacient este următoarea:

Poliomielita, difteria, rujeola, pertussis, febra tifoidă, febra paratifoidă, boala meningococică (MCSE), tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă, antrax pulmonar, rabia umană, holera, pesta, variola / varioloidul, gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal, cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă, febra hemoragică Lassa, Ebola, febra hemoragică Marburg, febra hemoragică Crimeea Congo, febra galbenă, Nipah, SARS, MersCoV2, SarsCov2, boala cauzată de un agent patogen infecţios necunoscut / emergent.

Potrivit Ministerului Sănătății, aceste boli “determină un impact rapid şi major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave şi pot determina rapid apariţia de focare de boli transmisibile sau declanşarea de epidemii extinse la nivel naţional sau internaţional”. Acestea trebuie identificate rapid, declarate și instituite măsuri imediate în scopul limitării extinderii în rândul populației.

 “Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând in spitalele şi secţiile de boli infecţioase de pe teritoriul ţării, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare“, arată Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Același act normativ stabilește și unitățile sanitare de bază în care se pot trata persoanele bolnave cu afecțiunile prevăzute în lista bolilor infectocontagioase.

Lista poate fi consultată AICI.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea