Fie că au fost sau nu internați din cauza infecției cu SARS-CoV2, e important pentru pacienții COVID-19 ca la finalul bolii, indiferent de forma acesteia, să-și verifice starea de sănătate.
Există o serie de investigații și analize pe care medicii le recomandă pacienților COVID după negativare.
În cele mai multe cazuri, recuperarea după infecție e relativ ușoară, în cazul persoanelor care au avut forme ușoare sau medii de boală, dar sunt și situații în care pacienții rămân cu o serie de sechele, pulmonare și nu numai.
Primul pas în monitorizarea post-COVID se face la medicul de familie sau medicul curant, cel care poate recomanda exact analizele și investigațiile de care are are nevoie fiecare persoană.
Unele dintre cele mai importante investigații vizează aparatul respirator și capacitatea pulmonară post-COVID. Invitat la Medika TV, dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara, medic pneumolog, a vorbit în emisiunea Medika Special moderată de Dana Chera despre investigațiile specifice care se fac în astfel de cazuri.
Persoanele asimptomatice sau cele care au făcut forme foarte ușoară de boală nu au nevoie, în general, de investigații. Totuși, de la caz la caz, medicul curant sau cel de familie poate decide dacă este cazul unor analize amănunțite.
Medicul infecționist Ioana Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, la rândul său, despre analizele care pot depista urmările COVID-19 în organism.