Despre eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19 s-au făcut și se fac în continuare numeroase studii. Nu există, până acum, un vaccin care să aibă o eficiență de 100%, dar, în condițiile în care cel antigripal atinge o eficiență de sub 50%, toate serurile apărute în ultimul an împotriva COVID-19, sunt considerate un real succes al științei. Unele oferă o protecție mai mare de prima doză, altele devin eficiente abia la un anumit interval de timp de la a doua doză. Un lucru e cert: toate sunt bune.
Cercetătorul Radu Ciornei de la Universitatea Suceava, doctor în microbiologie, imunologie și genetică moleculară, spune că toate vaccinurile folosite în prezent pentru imunizarea împotriva COVID-19 sunt bune.
“Cel mai bun vaccin e cel pe care îl faci. Eu am făcut un experiment. Mi-am întrebat prietenii dacă știu persoane care au făcut forme grave sau care au pierdut pe cineva din cauza COVID. Și toți au răspuns afirmativ, toți cunosc pe cineva în această situație. Și i-am întrebat: cunoașteți pe cineva care a făcut o reacție post-vaccinală severă? Iar răspunsul a fost nu. Iată, avem deja peste 3 milioane de persoane vaccinate, iar reacțiile severe au fost extrem de rare. Beneficiul depășește riscul cu câteva ordine de mărimi. De aceea trebuie să ne vaccinăm fără putință de tăgadă”, a spus, la Medika TV, dr. Radu Ciornei.
Specialistul a explicat că nu există încă dovezi care să stabilească titrul de anticorpi pe care trebuie să-l aibă o persoană pentru a fi cu adevărat protejată. Acesta spune însă că, indiferent de rezultatul testului de anticorpi pe care îl prezintă o persoană după vaccinare, un lucru e cert: odată ce organismul a învățat să lupte împotriva virusului, răspunsul imunitar va fi extrem de rapid în cazul unui nou contact cu acesta.
„Dacă cineva are un titru de anticorpi mai mic după vaccin nu înseamnă că nu e protejat. Există acele limfocite T cu memorie care, în momentul în care ai un nou contact cu virusul, intervin foarte rapid. Nu mai e ca în cazul primului contact, când trebuie să se aștepte zile. Limfocitele T activează limfocitele B, care produc anticorpi”, a mai spus Radu Ciornei la Medika TV.