O echipă de oameni de știință chinezi spune că a descoperit arma secretă a variantei Delta.
Se știe deja că aceasta este mai infecțioasă decât tulpina originală a SARS-CoV-2 și decât toate celelalte tulpini cunoscute până acum, dar, potrivit Live Science, acum începe să descopere de ce.
Oamenii de știință din mai multe universități din China și institute de cercetare, alături de cercetători de la Universitatea Oxford, au împărtășit recent cercetări preliminare care arată că varianta Delta se înmulțește mai rapid la pacienți decât în cazul altor tulpini. Mai exact, pacienții infectați cu varianta Delta par să producă de până la 1.000 de ori mai multe particule virale, ceea ce înseamnă că sunt mai predispuși să expună și oamenii din jurul lor la virus.
Mai mult decât atât, perioada de incubație pare să fie mai scurtă, ceea ce înseamnă că oamenii pot deveni pozitivi și, implicit, pot răspândi boala mai repede de la momentul infectării, ceea ce face mult mai dificil pentru oficialii din domeniul sănătății să țină focarele sub control.
Acest studiu vine cu câteva avertismente importante. Oamenii de știință au analizat doar un eșantion mic de pacienți, deci este posibil să fi ratat o tendință în date sau să fi exagerat ceva care s-ar putea dovedi a fi o coincidență.
Este imposibil de știut până când studii mai ample nu vor verifica dacă această primă teorie este și cea corectă.
Totuși, studiul arată posibilitatea unei tendințe alarmante în rândul pacienților infectați cu varianta Delta. Deoarece cantități semnificative de particule virale se acumulează mai repede, cercetătorul Universității din Boston, John Connor, a declarat pentru Live Science, că fereastra de câteva zile pentru urmărirea contactelor este considerabil scurtată, ceea ce face mult mai ușoară răspândirea focarelor.