Caravana de depistare activă a tuberculozei, a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, ajunge de azi, 10 august, în județul Teleorman.
Județul Teleorman este, conform statisticilor Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control a Tuberculozei, unul dintre județele aflate în topul incidenței tuberculozei în România.
“Județul Teleorman este pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește incidența tuberculozei, cu cel mai mare număr de bolnavi din regiunea de sud a României. Din păcate, situația e mai gravă când vorbim despre copii, incidența la această categorie situează județul Teleorman pe locul 2, conform statisticilor Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control a Tuberculozei.
În activitatea de screening din județul Teleorman, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Romanian Angel Appeal vor folosi caravana mobilă, dotată și acreditată pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei care va fi prezentă în județ în următoarele luni, după un program bine stabilit. Softul de inteligență artificială cu care este dotată caravana poate detecta alte 14 patologii, inclusiv posibila infectare cu COVID, lucru esențial în contextul pandemiei pe care o traversăm.”, arată reprezentanții Institutului într-un comunicat de presă.
Echipele proiectului se vor deplasa în comunitățile rurale pentru depistarea activă a cazurilor de tuberculoză, inclusiv a tuberculozei latente, fără simptome de boală.
Potrivit informațiilor oficiale, la nivelul județului Teleorman comunitățile cu cel mai mare număr de cazuri aflate în tratament la nivelul anului 2018 sunt: Mereni, Botoroaga, Băbăiţa, Orbeasca, Vârtoape, Siliştea, Tătărăştii de Jos, Ciolăneşti, Drăgăneşti de Vede, Scrioaştea, Stejaru, Măldăeni, Plosca, Călmăţuiu de Sus, Islaz, Piatra, Pietroşani, Ştorobăneasa.
“Pacienții cu tuberculoză sunt acum cu dublu risc în fața infecției pulmonare cauzată de SARS-COV-2, situația lor fiind în clipa de față una dintre cele mai mari preocupări ale Programului Național de Control și Supraveghere a Tuberculozei.
Proiectul care se desfășoară inclusiv în județul Teleorman are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023) este axat pe prevenirea, screening-ul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar”, mai spus specialiștii de la “Marius Nasta”.