CÂND UN SELFIE DEVINE TOXIC? ”Dismorfia Snapchat”, tulburarea care se naște pe rețelele sociale

Unul dintre fenomenele tot mai prezente la generațiile pentru care utilizarea aplicațiilor precum Snapchat și Instagram reprezintă rutină zilnică, îi îngrijorează pe medicii plasticieni și psihiatri, deopotrivă. Utilizarea filtrelor care corectează ridurile, dimensiunile buzelor, forma pomeților și pe cea a ochilor sau schimbă culoarea pielii determină, în timp, la utilizatorii acestor aplicații, o percepție distorsionată asupra propriului aspect. Astfel, persoanele respective devin tot mai nemulțumite de ”imperfecțiunile” pe care le arată oglinda și apelează la chirurgia estetică, cerându-le medicilor plasticieni să îi ajute să arate exact ca în fotografiile prelucrate pentru rețelele sociale.

”Dismorfia Snapchat”, așa cum a fost denumit fenomenul, afectează, în special, tinerii. ”Dorința pacienților de a efectua operații estetice pentru a arăta precum pozele lor retușate, poate fi un semn de suferință mentală subiacentă. Detectarea precoce a simptomelor asociate de către acești pacienți poate facilita accesul la consiliere și suport psihologic necesare.” explică dr. Carmina Georgescu, într-un amplu articole, pe această temă, publicat în raportuldegardă.ro.

Primii care ar trebui să observe aceste manifestări sunt chiar medicii chirurgici plasticieni care nu ar trebui să dea curs unor astfel de solicitări, ci să-i îndrume pe pacienți către cabinetul unui specialist (psiholog sau psihiatru).

Ca o dovadă în plus a faptului că nu este o problemă de ignorat, ”Dismorfia Snapchat” așa cum i se spune tulburării dismorfice corporale, afectează de la 1,7 % la 2,4 % din populație. Aceasta este încadrată în spectrul tulburărilor obsesiv-compulsive. De altfel, numeroase studii au arătat că utilizarea excesivă a rețelelor sociale produce scăderea încrederii în sine și crește riscul de tulburări mentale care afectează viața socială și pe cea profesională.  

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes