Când este recomandată procedura fertilizării in vitro în cazul cuplurilor infertile. Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică-ginecologie: „O indicație majoră ține de rezerva ovariană!”

Dacă analizele efectuate de parteneri confirmă diagnosticul de infertilitate, de cele mai multe ori, soluția recomandată de medici este fertilizarea in vitro.

Indicațiile cu privire la procedurile de fertilizare in vitro (FIV) nu sunt alese întâmplător. Medicii confruntă rezultatul analizelor efectuate de parteneri, cu vârsta biologică a acestora, înainte de a lua o decizie în acest sens. În cazul femeilor, de exemplu, recomandarea cu privire la FIV are legătură cu rezerva ovariană. „O indicație majoră pentru care este recomandată fertilizarea in vitro este legată de rezerva ovariană, indiferent de vârsta femeii. Atunci când rezerva ovariană este diminuată, timpul nu ne mai este aliat, din contră, indicația merge direct către acest tip de procedură pentru că numărul acesta de ovocite cu care femeile se nasc este finit. Și dacă s-au consumat, indiferent de vârsta femeii, concepția nu mai este posibilă cu ovocite proprii. O altă indicație extrem de importantă este legată de vârstă pentru că avem în continuare paciente care ni se adresează după 40 de ani, care deși au suficiente ovocite, multe dintre aceste ovocite sunt cu modificări genetice. Este greu pentru o femeie să afle că ovocitele  pe care le au nu mai pot produce un embrion sănătos genetic, nu mai pot da un copil sănătos” susține dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică-ginecologie, competență în reproducere umană asistată, Embriolog Senior acreditat ESHRE și șef Laborator Embriologie al Columna Medical Center, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria.

În ceea ce-i privește pe bărbați, recomandarea pentru utilizarea procedurilor de fertilizare in vitro vine ca urmare a diagnosticării unor afecțiuni grave, care pot avea ca efect distrugerea spermatozoizilor, așa cum este cazul azoospermiei. „Indicațiile la bărbați cu privire la procedurile de fertilizare in vitro aplicate cuplului vizează descoperirea unor patologii masculine grave. De obicei nu se pierde timpul, trecem direct la proceduri FIV, pentru că, din păcate, din cauza acestor boli se poate ajunge la azoospermie, adică lipsa completă a spermatozoizilor. Dacă nu este o problemă majoră, atunci colegii noștri urologi încearcă diverse tratamente de îmbunătățire a spermogramei. Uneori, după aceste tratamente, este posibilă chiar concepția naturală. Altă dată, când problema nu este rezolvată, pacienții se întorc pentru aplicarea procedurilor de reproducere asistată, respectiv fertilizarea in vitro” a mai spus dr. Diana Cocei.

Categorii: Medici de familie
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea