Spre deosebire de alte cancere din zona genitală, boala oncologică ovariană este mai greu de diagnosticat. Totul din cauza simptomatologiei pe care specialiștii o consideră ca fiind „înșelătoare”. Doar în urma controalelor ginecologice periodice afecțiunea poate fi depistată în stadii incipiente.
„Problema neplăcută cu privire la cancerele ovariene este că sunt diagnosticate tardiv, atât în România cât și în alte țări. De ce? Pentru că odată nu este un diagnostic frecvent, în consecință nu e primul lucru la care te gândești. Există multe alte patologii benigne ovariene care te poate duce gândul, mai puțin la un cancer ovarian” susține dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.
Totodată, medicii atrag atenția și cu privire la faptul că simptomatologia cancerului ovarian este similară cu cea a unei boli digestive, iar asta îngreunează stabilirea unui diagnostic clar.
„Simptomatologia atunci când apare este foarte înșelătoare. Simptomele te duc cu gândul la sfera digestivă. Apare balonare, disconfort abdominal, modificări ale tranzitului, fie constipație, fie diaree. Iar în situația aceasta medicul de familie îndrumă pacienta către un consult gastroenterologic. Abia excluzând cauzele digestive se ajunge la un consult ginecologic care să stabilească acest diagnostic de cancer de ovar” mai spune dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.