Cancerul de sân este o problemă care afectează foarte multe femei. Boala poate fi prevenită, iar progresia ei încetinită dacă pacientele merg la timp pentru controale medicale amănunțite.
„Cea mai la îndemână, de bun simț și gratis este autopalparea și orice femeie, din momentul în care sunt dezvoltați sânii, deci de la pubertate, ar putea să înceapă această autopalpare și oricând simte o anomalie, să fie motiv de mers la medic” susține dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, Doctor în Medicină.
După vârsta de 40 de ani, femeile trebuie să meargă la medic pentru efectuarea mamografiilor, examen medical în urma căruia se analizează starea de sănătate a sânilor.
„La un moment dat trebuie început screeningul pentru cancerul de sân. El începe la vârsta de 40 de ani cu mamografia, pentru orice femeie. O dată pe an, o mamografie poate depista anomalii care nu se simt la palpare” explică dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, Doctor în Medicină.
Totodată, informații prețioase despre funcționalitate și sănătatea sânilor poate să ofere și examenul ecografic.
„Ecografia ar fi prima la care apelăm când avem o anomalie la autopalparea. Poate fi o secreție mamelonară, poate fi o retracție tegumentară și atunci toate acestea sunt. Lucruri cu care te duci la medic și atunci medicul îi recomandă o ecografie. Ea nu iradiază este ușor de făcut, nedureroasă, neiradiantă” mai spune dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, Doctor în Medicină.