Cancerul hepatic afectează din ce în ce mai mulți oameni în ultima vreme. Cauzele care duc la apariția bolii sunt numeroase. Un risc crescut de cancer au persoanele care au avut hepatită ori au virusul hepatic C prezent în organism. Ficatul gras, obezitatea, consumul de alcool, consumul sau expunerea la unele substanțe toxice și factorii genetici sunt, de asemenea, factori favorizanți în dezvoltarea bolii.
Dr. Roxana Mirică, medic primar gastroenterolog, a vorbit, la Medika TV, despre această boală și a dezvăluit că incidența cancerului de ficat a crescut îngrijorător în ultimii ani.
“Incidența este din ce în ce mai mare în ultimii ani. Se află pe locul 7 în cancerele diagnosticate în cazul bărbaților și pe locul 9 la femei. E destul de mare. S-a constatat că vârsta medie de apariție a cancerului hepatic este în jurul a 40 de ani, cu o scădere considerabilă a incidenței după vârsta de 70 de ani. Cauzele sunt multiple, dar ultimele studii arată că o asociere cu hepatita B sau hepatita C crește de 3 ori riscul de apariție a cancerului de ficat”, a explicat medicul gastroenterolog Roxana Mirică.
Potrivit specialistului, simptomele cancerului hepatic pot fi trecute ușor cu vederea până la un stadiu avansat al bolii.
De aceea, este bine ca orice semn să constituie un semnal de alarmă. Cele mai întâlnite simptome sunt scăderea în greutate fără motiv, pierderea poftei de mâncare, senzația de sațietate după o masă care nu a fost deloc copioasă. De asemenea, într-un stadiu mai înaintat al bolii, pot să apară greața și vărsăturile, mărirea ficatului, a splinei, durerea și chiar icterul.
Potrivit specialistului, cancerul hepatic poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin evitarea contractării virusurilor hepatice. De asemenea, renunțarea la alcool și la fumat și menținerea greutății sunt factori importanți pentru prevenirea îmbolnăvirii.