Cancerul de piele este o afecțiune tot mai des întâlnită în rândul oamenilor. Pentru ca boala să nu evolueze, medicii recomandă controalele periodice.
„Sunt mai multe forme de cancer de piele, majoritatea românilor au auzit de melanom, cancerul de piele care seamănă cu o aluniță neagră și care o evoluție gravă. Este motivul pentru care cerem în mod insistent ca fiecare persoană adultă să ajungă măcar o dată pe an la un control al sănătății pielii. Acest control este complet nedureros, se face cu ajutorul unui aparat micuț care se numește dermatoscop și ochiul specialistului stabilește dacă toate leziunile observate sau unele sunt active sau cu probleme de potențial de transformare” susține dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.
Pe lângă acest tip de cancer, carcinoamele reprezintă o altă categorie de boală oncologică ce poate afecta pielea
„Cele mai numeroase cancere de piele sunt carcinoamele. Una din 5 persoane face de-a lungul vieții un carcinom bazocelular în special, dar și spinocelular. Sunt considerate cele mai frecvent întâlnite tumori ale pielii, nu au o raportare corectă nu sunt recunoscute de la bun început, pentru că au o evoluție tăcută. Seamănă cu o bubiță fără niciun fel de risc, nedureroasă, care crește lent în timp, apoi se ulcerează. Pacienții ajung la noi cu tumori dezvoltate, care au avut o evoluție de câțiva ani” mai spune dr. Mihaela Leventer.