Cancerul de piele a devenit o afecțiune tot mai des întâlnită în rândul persoanelor tinere. Expunerea prelungită la soare, fără a utiliza cremele cu factor de protecție solară, reprezintă unul dintre factorii favorizanți ai bolii.
„ Acum cancerul de piele se întâlneşte la vârste mult mai mici, începând cu 30 – 40 de ani sau chiar mai jos şi la toate categoriile de persoane. Lucrurile sunt puţin împărţite, mai mult vin persoanele mai tinere şi asta este un lucru bun, persoane de 30-35 de ani, poate pentru că sunt şi mai informate, dar din păcate au printre cunoştinţe, printre rude, persoane diagnosticate inclusiv cu melanom, care este o formă extrem de agresivă de cancer. Acest lucru ne bucură fiindcă această prezentare a persoanelor de la vârste mai mici ne poate ajuta în prevenţia cancerului de piele”, a declarat dr. Oana Firescu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Cancerul de piele poate fi descoperit în stadii incipiente și chiar prevenit dacă pacienții merg la medicul dermatolog periodic, pentru controale de screening.
„ Pielea este cel mai mare organ al corpului şi este supus vederii şi practic este una dintre cele mai uşoare metode de a diagnostica un cancer pentru că îl vedem. Da, putem face mai mult noi, medicii dermatologi. Este adevăat că eu pentru orice pacient care vine investighez şi investighez întreaga suprafaţă cutanată. Există aceste perioada în care e bine măcar o dată pe an să ne prezentăm la dermatolog” a mai spus dr. Oana Firescu.