În 2022, aproximativ 1700 de femei au murit î România din cauza cancerului de col uterin. Boala este generată de infecția cu virusul HPV și ar putea fi depistată la timp, dacă pacientele ar ajunge la medic. Din păcate, în multe cazuri, femeile duc lipsă de educație medicală și ajung prea târziu la medic.
Invitată în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, dr. Liana Pleș, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală, a explicat, în direct, faptul că apariția cancerului de col uterin este generată de lipsa de educație medicală a pacientelor.
„Unul dintre cei mai importanţi factori este lipsa de educaţie medicală. Când mă refer la lipsa de educaţie medicală nu mă refer numai la ce se face în şcoli, mă gândesc la lipsa de educaţie care porneşte din familie, pentru că preluăm un model pe care îl vedem în familie, dacă părinţii nu merg la medic, nu au o atitudine preventivă, nu-şi fac analize sau merg doar atunci când au probleme, evident că şi copiii vor trata lucrurile de aceeaşi manieră” susține dr. Liana Pleș.
Anul trecut, 1700 de femei au murit în România din cauza acestei afecțiuni. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, dar, din păcate, pacientele ajung la medic prea târziu. „Conform statisticilor, suntem pe locul doi ca mortalitate la cancerul de col uterin, în Uniunea Europeană, deci este foarte, foarte rău. Pe de altă parte, cancerul de col uterin, în România, este a doua cauză de mortalitate în ceea ce priveşte cancerul genital, după cancerul mamar, ceea ce este practic inadmisibil, ţinând cont de faptul că, conform datelor medicale, cancerul de col uterin este provocat de un virus, HPV; un virus care poate fi identificat, poate fi prevenit şi care dă leziuni până să se ajungă la cancer”, a explicat medicul Liana Pleș, la Medika TV.