Campanie pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice în parcurile din București

celule-stemCentrul mobil de donare, echipe medicale și voluntari vor fi prezenți în marile parcuri din București începând de vineri, timp de zece zile, în cadrul campaniei de promovare a donării de celule stem hematopoietice „Donează o șansă la viață !”, organizată de Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) și susținută de Ministerul Sănătății.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății remis vineri AGERPRES, obiectivul campanii este acela de creștere a nivelului de informare și sensibilizarea persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Organizatorii campaniei speră că în acest an comunitatea donatorilor voluntari înscriși în registru să crească la peste 20.000.

„Dacă în urmă cu un an, înainte de lansarea campaniei „Donează o șansă la viață!” pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice, doar 2.202 de persoane își exprimaseră dorință de a deveni donatori de celule stem hematopoietice, numărul donatorilor onorifici înscriși a crescut de la o lună la alta, atingând în prezent cifră de 14.295, dintre care 7.198 în acest an. Deocamdată, Registrul din România este încă mic comparativ cu majoritatea registrelor din țările europene, care numără în medie între 100.000 și 500.000 de donatori activi”, se arată în comunicat.

Caravana din acest an va fi prezentă în patru parcuri din București, în fiecare zi, în intervalul 14,00 — 22,00, după următorul program: 19-21 septembrie Parcul Carol — Fântâna Zodiac, 22-24 septembrie Parcul Herăstrău — Pavilionul H, 25-26 septembrie Parcul Cișmigiu — Piața Walter Mărăcineanu și 27-28 septembrie în Parcul Lumea Copiilor — aleea principală.

Persoanelor care doresc să fie informate le stau la dispoziție echipe de medici și asistente medicale și pot beneficia gratuit de testarea grupei de sânge și a Rh-ului, precum și de măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului și a glicemiei.

Conform site-ul campaniei, celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar.

Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduvă osoasă. Sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecțiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare, arată sursa citată.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea