Zeci de mii de pacienți vor fi testați gratuit pentru depistarea Hepatitei C în cadrul campaniei naționale HEP C A.L.E.R.T. Campania se va desfășura în principalele centre medicale din țară: București, Cluj, Iași și Timișoara.
În următoarele trei luni, doar la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor din Cluj-Napoca vor fi testați aproximativ 10.000 de pacienți.
”Vom avea 10.000 de teste care se vor face pacienților internați în următoarele trei luni la institutul nostru, fie că se prezintă pentru spitalizare continuă, de zi sau în ambulator, și va consta într-un test rapid, care se ia din sânge periferic”, a declarat prof. dr. Andrada Seicean, medic primar gastroenterologie şi medicină internă la IRGH.
Testul este rapid și foarte puțin invaziv, iar pacienții depistați ca infectați cu hepatita C vor fi imediat evaluați și tratați.
Programul HepC Awareness – Linkage to care – Epidemiological – Research – Treatment, dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara), Romanian Association for Liver Diseases şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei Globale de Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030.
Infecția cu virus hepatic C reprezintă o importantă problemă de sănătate publică globală. Prevalenţa viremică actuală estimată este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane infectate la nivel mondial. România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei hepatita C din Europa, cu peste 550.000 de persoane infectate.
VHC se transmite prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Astfel, infecția poate fi transmisă pe linie verticală, de la mamă la copil, sau prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată. VHC se poate transmite și prin folosirea unor ustensile nesterilizate la manichiură, piercing sau acupunctură, dar și prin folosirea de către mai multe persoane a aceleiași seringi.