Campanie de vaccinare anti-HPV derulată la Spitalul Universitar de Urgență București. Medic: Vrem să reducem mortalitatea în rândul femeilor

În România, în fiecare zi, 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar alte 6 mor din cauza acestei boli. Pentru a preveni îmbolnăvirea, Spitalul Universitar de Urgență din București derulează o campanie de vaccinare anti-HPV. Vaccinul este considerat principalul mijloc prin care infecția HPV poate fi prevenită.

„M-am gândit ca odată cu venirea primăverii să putem face ceva pentru femei și pentru viitor. Pentru starea de sănătate a femeilor adulte și pentru copii, ei însemnând viitorul. Și, pornind de la Programul național de vaccinare contra HPV, m-am gândit să realizez în cadrul spitalului în care lucrez un sistem în care pacientele noastre să nu mai alerge în multe locuri pentru a obține un lucru simplu, prevenția contra cancerului de col. Dacă este vorbim despre prevenție sunt trei elemente de bază pe de o parte consultația medicală, testarea de tip Babeș Papa-Nicolau și vaccinarea” a declarat la Medika TV, prof. univ. dr. Monica Cârstoiu, șef Clinica Obstetrică-Ginecologie Spitalul Universitar de Urgență București, coordonatorul acestei campanii.

Cifrele cu privire la incidența și mortalitatea provocată de cancerul de col uterin în țara noastră sunt alarmante, explică specialiștii.

„O femeie adultă poate beneficia compensat de acest vaccin. Vorbim de vaccin ca o prevenție contra cancerului de col. Din păcate, în România, cancerul de col este pe un loc fruntaș ca și incidență dar și ca mortalitate. Din păcate sunt diagnosticate 9 cazuri noi pe zi de cancer de col și 6 decese. Și atunci ce ne-am gândit să facem? Pornind de la noțiunea de vaccin, 99.7% din cancerele de col sunt provocate de HPV. Pentru acest lucru ne este util vaccinul, să prevenim un cancer. Și dacă în pandemia de COVID-19 sentimentul acut de boală și impactul rapid în decurs de câteva săptămâni, teama era mai mare. HPV-ul ucide lent, încet și trist. Noțiunea de vaccinare trebuie înțeleasă că vom preveni moartea și vom preveni drama într-o familie. Decesul unei femei ca maxim de vârstă este în jur de 50 de ani. Este o femeie activă, are viață socială, are familie, are copii mici. Aici trebuie să intervenim” a precizat prof. univ. dr. Monica Cârstoiu.

În cadrul acestei campanii, femeile care vor să participe beneficiază de consultații ginecologice și primesc o rețetă în baza căreia pot achiziționa compensat vaccinul anti-HPV.

„Pacienta cu bilet de trimitere de la medicul de familie poate suna în centrul de vaccinare, primește un număr de telefon, se programează la o consultație ginecologică. Va primi rețetă compensată pentru vaccin și beneficiază orice femeie asigurată între 19 și 45 de ani, își va achiziționa vaccinul din cadrul farmaciei și în același timp poate merge să și-l administreze. Va fi evaluată de medicii infecționiști, va fi administrat vaccinul, va fi monitorizată și vaccinul va fi introdus în sistemul național de vaccinare. Pacienta poate achiziționa vaccinul din cadrul farmaciei spitalului nostru sau poate veni cu el achiziționat din alte farmacii” a mai spus dr. Monica Cârstoiu.

Categorii: Medici de familie
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea