România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei, cu 86%, în vreme ce Italia este pe ultimul loc cu 85%. Asta în timp ce Ungaria are o rată de acoperire de 99%, iar media europeană este de 93,5%.
În aceste condiții, până la sfârșitul lunii martie în țara noastră au fost raportate 16.293 cazuri de rujeolă, din care 62 de decese, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână 82 de cazuri noi au fost înregistrate în 10 județe și București.
Lipsa informațiilor, reticența la vaccinare, eșecul în a ajunge la grupurile vulnerabile, probleme în aprovizionarea și finanțarea vaccinării și migrația populației, toate acestea constituție bariere în calea vaccinării împotriva rujeolei, potrivit raportului ”Organizarea și furnizarea serviciilor de vaccinare în Uniunea Europeană”, realizat pentru Comisia Europeană.
Tocmai pentru a acoperi aceste lipsuri, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România lansează campania ”Inițiativă pentru viitor” #vaccinareinformareviitor”.
”Ca pacienți cu boli cronice știm cel mai bine cât este de importantă este prevenția și vaccinarea. Știm că așa ne putem proteja și, la rândul nostru putem fi protejați. Ca pacienți cu afecțiuni cronice avem nevoie ca populația să fie informată în mod corect și complet despre vaccinare, așa că noi facem primul pas. Vaccinarea constituie o temă importantă de sănătate publică, pe care dorim să o readucem în discuția publică și îi invităm alături de noi pe toți cei care doresc să susțină acest demers, profesioniști, organizații profesionale sau societăți științifice, pacienți, aparținători, părinți. Avem nevoie ca vocea noastră să fie mai puternică și vă invităm să ne fiți alături în acest demers. ”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice.