Liga Română de Cancer şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuă şi în 2012 campania de prevenţie, informare şi educare cu privire la cancerul pulmonar, se arată într-un comunicat de presă al Ligii emis joi.
În acest an, mesajul campaniei, prilejuită de Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, este ‘O radiografie îi poate salva pe cei dragi!’. Radiografia este cea mai simplă formă de diagnosticare precoce.
În fiecare an, peste 1.200.000 de oameni mor din cauza cancerului pulmonar. Adică o persoană la 30 de secunde, ceea ce face ca această formă de cancer să înregistreze cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depăşind inclusiv cancerul de prostată sau pe cel mamar.
În ţările din Europa Centrală şi de Est sunt înregistrate anual 119.419 noi cazuri şi 108.982 decese prin această boală.
În România, datele Globocan 2008 arată că există o incidenţă de 8.387 cazuri noi pe an la bărbaţi, ocupând locul întâi ca număr al îmbolnăvirilor prin cancer (22,4% din totalul cazurilor noi de cancer la bărbaţi). 7.581 de bărbaţi mor anual în România din cauza cancerului pulmonar, ceea ce reprezintă 27,7% din totalul deceselor cauzate de cancer la bărbaţi, locul întâi, din păcate, şi la acest capitol.
Conform aceleiaşi surse, la femei se înregistrează în ţara noastră o incidenţă a cancerului pulmonar de 1.997 cazuri noi pe an, ceea ce plasează această formă de cancer pe locul 4 din totalul îmbolnăvirilor prin cancer, la femei. 1.846 de femei îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza cancerului pulmonar (9,8% din totalul deceselor prin cancer la femei).
Obiectivul principal al campaniei este acela de a-i face în principal pe cei cu vârsta de peste 40 de ani să se adreseze pentru un consult medicului de familie, care le poate recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare, dacă este nevoie.
Dr. Iustina Fusu, vicepreşedinta Ligii Române de Cancer, a subliniat, potrivit comunicatului: ‘Şi anul acesta, ca şi anul trecut, continuăm campania de luptă împotriva cancerului pulmonar şi suntem alături de oameni în acest demers, prin diverse căi de comunicare, astfel încât să îi responsabilizăm şi să-i facem să conştientizeze gravitatea acestei afecţiuni. Radiografia pulmonară este o investigaţie cu raze X şi din acest motiv, pentru efectuarea ei, recomandăm ca cei interesaţi să meargă mai întâi la medicul de familie’.
Agenţia Europeană de Mediu arată în raportul realizat pe anul 2012 că aproximativ o treime dintre locuitorii europeni care trăiesc în mediul urban sunt expuşi poluării şi că efectele asupra sănătăţii acestora sunt deosebit de dăunătoare.
‘Ceea ce respirăm în fiecare zi e din ce în ce mai otrăvit, mai toxic, mai poluat. Într-o lume plină de automobile şi ţigări veşnic aprinse pretutindeni, praf şi coşuri industriale, trebuie să ne protejăm. Ceea ce trebuie să ştim este că bolile de plămâni sunt din ce în ce mai frecvente atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători. Nu se poate spune cine a murit din cauza fumatului şi cine din cauza a ceea ce respiră zi de zi’, atrage atenţia dr. Iustina Fusu.
Principalul factor etiologic implicat în apariţia bolii este fumatul, răspunzând de aproximativ 90% din cazuri la bărbaţi şi 70% din cazuri la femei.
Specialiştii estimează că un individ care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20-25 de ori mai mare comparativ cu un nefumător. Dacă persoana renunţă la fumat, riscurile de apariţie a cancerului se reduc treptat în timp, însă destul de greu.
Probabilitatea de apariţie a cancerului pulmonar este relativ redusă până la vârsta de 39 de ani (pentru ambele sexe), însă apoi începe să crească pe măsură ce individul înaintează în vârstă.
Maximul incidenţei este în jurul vârstei de 70 de ani. De aceea, tuturor celor peste 40 de ani le este recomandată cel puţin o vizită anuală la medicul de familie.