Sănătatea în România Știri

Campania de informare cu privire la administrarea pasilelor de iod a ajuns la CNA. Recomandările specialiștilor din audio-vizual

În urmă cu o zi Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a trimis o recomandare către televiziunile naționale, regionale și locale, precum și către posturile e radio, cu privire la difuzarea noii camoanii de informare privind administrarea pastilelor cu iodură de potasiu.

Spotul este, de fapt, un carton, pe care apare un text citit de o voce pe fundal: „Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor. Nu administraţi iodură de potasiu din propria iniţiativă!”

Campania de informare se va desfășura pe parcursul a două luni, timp în care Direcțiile de Sănătate Publică vor asigura distribuirea către populație a pastielor de iod.

În spaţiul public au fost foarte multe discuţii legate de un posibil incident în Ucraina având în vedere situaţia de acolo. Multă lume îşi aduce aminte situaţia din anul 1986 şi Ministerul Sănătăţii s-a pregătit în acest sens. (…) Este un produs care nu trebuie administrat intempestiv şi, având în vedere, „tradiţia” în România, că de multe ori dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din sănătate şi noi avem această îngrijorare. Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor microcomprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu administrate, decât dacă este cazul” a declarat Aleandru Rafila, ministrul Sănătății, în ședința de miercuri, desfășurată la Consiliul Național al Audiovizualului.

Aceasta nu este prima inițiativă în ceea ce privește informarea populației cu privire la administrarea iodurii de potasiu. La începutul lunii aprilie, Ministerul Sănătății a elaborat un „Ghid de Informare Generală” în care sunt stabilite condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomandate și când trebuie instituit tratamentul.