În spațiul public apar numeroase informații și imagini despre medici și pacienți aflați în conflict. Colegiul Medicilor din România intenționează să inițieze un proiect de mediere a relației medic-pacient.
„Camera de mediere”, este locul în care atât pacienții, cât și medicii și-ar putea rezolva mai ușor conflictele pe apărute din desfășurarea actului medical. Sistemul funcționează de ani buni în Franța, iar acum ar putea fi implementat și în România. „Ideea mea este să-i aducem împreună, le trimitem adresă scrisă, cu ideea de a se împăca. Dacă medicul își cere scuze, acțiunea se oprește. Un act medical presupune un parteneriat între medic și pacient. Dacă pacientul vine de la început suspicios și comentează, totul s-a terminat. Trebuie să spunem adevărul ca lucrurile să reintre în normal. Am preluat această idee din Codul Francez” a declarat dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, la Medika TV.
Cele mai multe conflicte dintre medici și pacienți apar din cauza lipsei de comunicare, sunt de părere oficialii Colegiului Medicilor din România. „De cele mai multe ori se ajunge la conflicte între medici și pacienți dintr-o eroare de comunicare. Medicul nu a comunicat cu aparținătorul sau cu pacientul și atunci pacientul se supără și apare această ruptură în privința actului medical corect. Pacienții vin la Colegiu. Cred că aceste conflicte pot fi rezolvate prin mediere” a mai spus dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.