Obiceiul de a bea cafea îmbracă forme atât de diferite, apărute pe măsură ce gestul acesta al savurării unei cafele a căpătat o conotație socială puternică. Există chiar teorii care arată legături între rețeta preferată de cafea și profilul psihologic al celui care o bea. Cu certitudine, toată această dezvoltare a fost încurajată de industria cafelei, însă, mai importantă decât recomandarea unui barista, este cea a medicului.
Subiectul a fost dezbătut la emisiunea TeleMedika împreună cu prof.dr. Mircea Beuran, în contextul unei discuții mai ample despre bolile aparatului digestiv și cancerul colorectal.
Prof.dr. Beuran s-a declarat chiar un partizan al obiceiului de a bea una, două cafele în prima parte a zilei, atunci când activitatea omului are cel mai intens ritm și când consumul de cafea oferă un impuls energetic, mental. Mai important decât momentul în care este consumată este să cunoaștem ce calitate are cafeaua pe care o bem, dar și să o preparăm după rețete clasice. O cafea turcească, la ibric, băută în tihnă, o să ajute mai mult organismul decât ar face-o o cafea lungă, de slabă calitate. Cât privește îndulcirea cafelei, aceasta este o chestiune amprentată de gustul celui care o consumă, dar preferabil ar fi să folosim îndulcitori naturali așa cum sunt mierea sau îndulcitorul natural din salvie.
”Înainte de 1990, cafeaua avea un înlocuitor: nechezol. Nu știu prea bine din ce era făcut, dar, așa cum era, avea miros de cafea. La acea vreme, multe pancreatite acute aveau exact această cauză: consumul înlocuitorului respectiv.” a exemplificat prof.dr. Mircea Beuran, pentru a întări importanța alegerii unei cafele de calitate.