Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem

sanatatea-in-pericolConsiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu. La acţiunea de protest, care s-a desfăşurat în toată ţara, au aderat şi cadre medicale neafiliate Sanitas. În timpul grevei de avertisment s-au asigurat urgenţele, iar în unele unităţi sanitare, cadrele medicale nu au întrerupt activitatea, solidarizându-se cu colegii din restul ţării prin purtarea unor brasarde sau cocarde tricolore.

***

Medicii, asistenţii, infirmierele şi personalul tehnic din sistemul sanitar au protestat luni, la Cluj, împotriva faptului că, la nivelul guvernului nu sunt luate toate deciziile de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, respectiv a salariilor în sistemul sănătăţii, a declarat liderul Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

‘Avem semnale că şi dintre medicii şi asistentele care nu sunt membri ai Sanitas vor adera la această grevă’, a declarat Ştefan Roman, care a precizat că sindicatul pe care îl conduce are 5.500 de membri în Cluj, ceea ce reprezintă jumătate din numărul de persoane care fac parte din sistemul sanitar din judeţ.

El a subliniat că, în cazul în care negocierile cu cele trei ministere, al Sănătăţii, al Muncii şi al Finanţelor, nu vor ajunge la rezultate mulţumitoare, miercuri, 28 noiembrie, va fi declanşată greva generală, pe termen nelimitat.

La rândul său, liderul sindicatului ‘Solidaritatea Sanitară’ Cluj, Radu Vasile, a declarat că organizaţia pe care o conduce şi care are 1.500 de membri, susţine greva de avertisment.

‘În condiţiile în care, aşa cum am prezentat opiniei publice prin intermediul numeroaselor studii publicate, situaţia salariaţilor din sănătate este una disperată, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ îşi exprimă solidaritatea cu salariaţii care au înţeles să intre în grevă de avertisment. Ne declarăm susţinerea pentru orice manifestare de protest şi acţiunile menite să contribuie la creşterea calităţii vieţii profesionale a salariaţilor şi la creşterea calităţii serviciilor medicale acordate pacienţilor. În măsura în care contribuie la atingerea acestui obiectiv esenţial al strategiei noastre, susţinem, de asemenea, măsurile de reformă ale sistemului sanitar’, a declarat Radu Vasile.

***

Angajaţii din sistemul sanitar, membri ai Federaţiei ‘Sanitas’ Neamţ au intrat, luni dimineaţă, în grevă de avertisment, în toate spitalele şi policlinicile nemţene.

Medicii de familie au decis să nu se alăture acestei mişcări de protest, dar susţin revendicările solicitate de grevişti.

De asemenea, în unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor s-a lucrat normal, dar nu s-au făcut internări şi operaţii, în perioada grevei, decât în cazul urgenţelor.

Conducerea Sindicatului ‘Solidaritatea sanitară’, al doilea sindicat de profil din judeţ, le-a transmis membrilor că pot adera sau nu la mişcarea de protest a sindicaliştilor de la ‘Sanitas’.

***

Majoritatea asistentelor şi infirmierelor din cel mai mare spital public din judeţul Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, au preferat să îngrijească pacienţii, în loc să înceapă greva de avertisment, programată între orele 08.00 şi 10.00, a precizat luni, pentru AGERPRES, Alexandru Mureşan, liderul sindicatului.

‘Greu se mobilizează (oamenii n.r.). Au fost anunţaţi în toate secţiile, ştiu de grevă. E complicat. Vor veni în număr mai mic’, a spus Alexandru Mureşan, înainte de declanşarea grevei.

Acesta a explicat că cei mai mulţi sindicalişti nu vor putea să părăsească saloanele şi sălile de tratament şi să lase pacienţii, de aceea nu se aşteaptă să participe la greva de avertisment toţi cei 700 de membrii Sanitas din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

***

Personalul medical din judeţul Mureş a participat luni, la greva de avertisment fără a înceta activitatea, solidaritatea cu colegii din ţară fiind exprimată prin purtarea de brasarde albe, a anunţat Miruna Epure, purtătorul de cuvânt al Sanitas Mureş.

Potrivit reprezentantei sindicatului, la nivelul Consiliului Judeţean al Federaţiei Sanitas Mureş s-a luat decizia de a se face grevă de avertisment fără încetarea activităţii, întrucât personalul medical ar fi în ilegalitate dacă ar întrerupe lucrul, deoarece există contracte colective de muncă în derulare.

‘Facem grevă de avertisment, fără încetarea activităţii, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, prin purtarea de banderole pe braţ (…) Nu ne putem expune membrii la ilegalităţi, angajatorul poate să le taie ziua de muncă, iar salariile sunt oricum mici’, a precizat Miruna Epure. Ea a spus că, la nivel naţional, există unităţi sanitare fără contracte colective de muncă, unde angajaţii pot declanşa greva de avertisment prin încetarea activităţii.

***

Cadrele medicale din unităţile spitaliceşti timişene au intrat, luni dimineaţa, în greva de avertisment pentru două ore, declanşată la nivel naţional.

Managerul general al Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Iulius Jugănaru, a dat asigurări că ‘activitatea se va desfăşura în condiţii normale în ceea ce privesc urgenţele şi pacienţii internaţi, cărora li se vor asigura tratamentele şi asistenţa medicală în mod corespunzător, în schimb nu li se vor efectua consultaţiile pacienţilor programaţi’.

Doar o parte dintre medicii spitalului au ales să facă grevă, majoritatea protestatarilor fiind sindicaliştii de la Sanitas.

Livius Cârstea, liderul filialei timişene a sindicatului Sanitas, a mers luni, prin spitalele din Timişoara, pentru a vedea câte cadre sanitare sunt efectiv în greva de avertisment.

‘Cei care sunt membri Sanitas se tem să iasă, pentru că îi văd pe colegii lor din celelalte sindicate să nu ies şi avem un circ românesc. La Spitalul Judeţean nu văd medici în grevă, iar restul personalului se adună foarte timorat, pentru că se tem să nu-şi piardă locurile de muncă’, a declarat, pentru AGERPRES, Livius Cârstea.

***

Personalul medical din toate unităţile spitaliceşti harghitene s-a aflat în grevă de avertisment până la ora 10.00, timp de două ore fiind asigurate doar urgenţele.

Liderul Sanitas Harghita, Nyulas Emma, a declarat, pentru AGERPRES, că, la spitalele din Topliţa, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni sunt şi medici care s-au alăturat protestului, dar că pacienţii internaţi şi cei care au nevoie de ajutor la unităţile de primiri urgenţe nu au de suferit.

O parte a sindicaliştilor Sanitas s-au adunat în holul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc unde au discutat despre revendicările lor şi despre viitoarele mişcări de protest.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că programul operator întârzie puţin, iar intervenţiile vor începe la ora 10 şi nu la 9, cum se întâmplă de obicei, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul internărilor. Dr. Demeter a precizat că urgenţele se rezolvă în timp util şi nimeni nu va avea de suferit din cauza protestului.

La rândul său, managerului Spitalului municipal din Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, a asigurat bolnavii că vor fi îngrijiţi cum se cuvinte şi a atras atenţia că acest protest ‘are două tăişuri’ şi că o eventuală grevă generală înseamnă şi reducerea banilor alocaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Dr. Lukacs consideră că şi medicii de familie ar trebui ‘să-şi intre în rol mai conştiincios’, pentru că nu degrevează spitalele de multe dintre urgenţele pe care ar putea să le rezolve.

***

Personalul medical din spitalele hunedorene a luat parte, luni, între orele 8-10, la greva de avertisment organizată de Federaţia ‘Sanitas’, dar în unele unităţi medicale, la protest au fost prezenţi doar reprezentanţi ai sindicaliştilor, din cauză că personalul necesar pentru îngrijirea bolnavilor este insuficient.

Acţiunea de protest este susţinută însă de 4.000 de angajaţi din unităţile medicale, între ei numărându-se medici sau personal angajat care nu fac parte din sindicat.

‘În Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, la greva de avertisment au fost prezenţi doar reprezentanţi ai asistenţilor medicali din fiecare secţie, deoarece personalul este insuficient şi nu puteam pune în pericol sănătatea bolnavilor. Angajaţii spitalului susţin greva, pentru protest semnând şi medici din mai multe secţii’, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii Judeţene Sanitas Hunedoara, Lucia Vintilă.

Activitatea din secţiile de ATI, Urgenţă şi Pediatrie, dar şi consultaţiile din policlinică s-au desfăşurat normal. Din aceste secţii, la protest a fost prezent câte un asistent medical, dintre angajaţii aflaţi în timpul liber.

Potrivit liderului sindical, spitalele din judeţul Hunedoara se confruntă cu o criză de personal, secţiile cu cel mai mare deficit fiind cele de reumatologie, pediatrie şi radiologie.

***

Membrii celor două sindicate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, cel mai mare spital public din judeţ, Sanitas şi Tesa au făcut greva de avertisment fără părăsirea locului de muncă.

Liderul sindicatului Sanitas, Paul Negoescu a declarat pentru AGERPRES că membrii sindicatului pe care îl conduce au fost în grevă fără a părăsi locul de muncă.

‘A fost grevă de avertisment la toate spitalele din judeţ, aproape 4000 de salariaţi, dar fără părăsirea locului de muncă’, a spus Negoescu.

În schimb, lidera sindicatului Tesa de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Balint Lenke a declarat pentru AGERPRES că membrii sindicatului nu au participat la grevă pentru că le este frică că îşi vor pierde locurile de muncă,

‘Din păcate, membrii noştri de sindicat nu au participat la greva de avertisment pentru că le este frică că îşi vor pierde locul de muncă. Nu ştiu dacă au fost ameninţaţi de conducerea spitalului, dar frica că li se va tăia din salariu sau chiar pierderea locului de muncă i-a determinat să nu mai participe, din păcate, la acţiunea de protest. Nu ştiu ce va fi joi, dar vă daţi seama că oamenii sunt speriaţi şi le este frică de repercusiuni’, a spus liderul de sindicat.

La rândul lui managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă dr. Adrian Albotă a precizat pentru AGERPRES că doar 15% dintre angajaţii spitalului au fost de acord să participe la greva de avertisment.

‘Eu ştiu că doar 15% dintre angajaţi au fost de acord cu participarea la greva de avertisment, conform unui grafic prezentat de sindicate. Aştept şi eu o situaţie cu cei care au participat luni la acţiunea de protest pentru că aceştia nu o să fie plătiţi. În ceea ce priveşte greva generală de joi, dacă va fi, eu cred că trebuie să ştiu şi eu pentru a lua măsurile în acest sens. Este cel mai mare spital din judeţ şi nu ne putem juca cu viaţa oamenilor’, a spus managerului Spitalului Clinic Judeţrean de Urgenţă Braşov.

***

Personalul medical din judeţul Tulcea şi-a desfăşurat activitatea luni în condiţii normale în intervalul orar 8.00-10.00, chiar dacă la nivel naţional s-a derulat greva de avertisment în Sănătate.

‘Declarativ, susţinem revendicările colegilor noştri, dar în condiţiile în care, la Tulcea, în toate unităţile medicale, au fost încheiate contracte colective de muncă, doar angajaţii unităţilor pot iniţia proteste spontane, conform prevederilor legale în vigoare’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele filialei teritoriale Sanitas, Ioan Zebreniuc.

Potrivit directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea, Iosif Roşca, în intervalul orar 8.00-10.00, unii din angajaţii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ au purtat cocarde tricolore, raliindu-se astfel la protestele declanşate la nivel naţional.

‘În timpul grevei de avertisment, nu s-a refuzat nicio urgenţă, iar pacienţii nu au avut de suferit’, a menţionat directorul SJU, Iosif Roşca.

***

Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare au întrerupt lucrul luni dimineaţa, pentru două ore, fiind în grevă de avertisment împreună cu colegii lor din întreaga ţară.

Potrivit preşedintei filialei Sanitas Satu Mare, Aurelia Pop, în timpul grevei se asigură desfăşurarea serviciilor medicale în proporţie de 30%. Intrarea pacienţilor în SJU a fost interzisă pe timpul grevei, medicii protestatari adunându-se în holul unităţii. Greva nu a perturbat funcţionarea Unităţii de Primiri Urgenţe.

În judeţul Satu Mare sunt peste 1.100 de membri Sanitas, din care 964 au semnat pentru grevă, plus aproximativ 500 de medici.

***

Aproximativ 2.700 de cadre medicale din spitalele din judeţul Dolj s-au aflat luni dimineaţa, timp de două ore, între 8.00 şi 10.00, în grevă de avertisment, interval în care au asigurat 30% din servicii, inclusiv urgenţele medicale.

Ileana Ionescu, liderul SANITAS Dolj, a declarat pentru AGERPRES că angajaţii spitalelor ‘Filantropia’, ‘Victor Babeş’ din Craiova, ai spitalelor din Băileşti, Segarcea, Poiana Mare, Dăbuleni, Filiaşi, precum şi o parte din angajaţii Spitalului de Urgenţă din Craiova s-au alăturat, luni, acestei forme de protest.

‘Azi ne-am aflat în grevă timp de două ore, dar cei care condus sistemul de sănătate din România sunt în grevă demult, pentru că nu fac nimic pentru sănătate. Principalele noastre revendicări sunt legate de contractul colectiv de muncă şi de creşterea veniturilor salariaţilor din sănătate. Dorim să înregistrăm la Ministerul Muncii Contractul Colectiv de Muncă pe sector şi să păstrăm spitalele ca unităţi publice, pentru că suntem prea săraci să direcţionăm fondurile către privaţi, care să nu asigure servicii celor mulţi aflaţi la limita de jos a sărăciei. Dorim asigurarea unor standarde decente în spitale şi un nivel de salarizare decent’, a declarat Ileana Ionescu.

***

Cadrele medicale din judeţul Constanţa au protestat, luni, prin organizarea unei greve de avertisment între orele 8,00 şi 10,00, interval în care serviciile medicale în spitale au fost asigurate de o treime din personal, fără a fi pusă în pericol viaţa pacienţilor.

Potrivit liderului filialei constănţene a sindicatului Sanitas, Nicolae Manea, cadrele medicale participante la protest s-au adunat pe holurile unităţile medicale, iar după ora 10.00 au reluat activitatea, asistenţii şi medicii fiind susţinuţi în acţiunea lor şi de către pacienţi.
‘Au fost asigurate urgenţele şi tratamentele medicale. (…) Pacienţii sunt alături de noi pentru că şi dânşii văd cât de greu este pentru că sistemul este într-o subfinanţare foarte mare’, a afirmat sindicalistul.

La jumătatea lunii trecute, peste 3.500 de salariaţi din sistemul sanitar constănţean au intrat în grevă japoneză pentru două săptămâni, în semn de protest în special faţă de subfinanţarea domeniului medical.

Nicolae Manea a declarat că judeţul Constanţa se confruntă cu un deficit de cadre medicale, numărul asistenţilor şi medicilor scăzând în ultimii doi ani de la circa 6.200, la puţin peste 5.000.

***

Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ Botoşani au participat, luni dimineaţă, la greva de avertisment organizată de Federaţia Sanitas. Medicii, asistenţii şi infirmierii au întrerupt activitatea timp de două ore, protestând la intrarea în cea mai mare unitate medicală din Botoşani.

Sindicaliştii din sănătate cer alocarea a 6% din PIB, garantarea locului de muncă, păstrarea sporurilor, dar şi demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Liderii de sindicat au criticat măsurile din sistemul sanitar cu privire la vânzarea spitalelor şi parteneriatele publice private din acest domeniu.

‘Guvenul ne pregăteşte surprize din ce în ce mai mari. Vrea să schimbe proprietatea spitalului, să ajungă în mâna anumitor oameni, iar în cazul în care nu va fi preluat să stăm cu mâinile întinse’, a declarat preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Sanitas, Octavian Dumitru.

***

Doar câteva zeci de medici, asistenţi şi chiar pacienţi au participat, luni, la greva de avertisment din sănătate, protestatarii aflându-se, timp de două ore, în faţa Spitalului Judeţean Sf. Apostol Andrei din Galaţi. Oamenii au scandat ‘Unitate pentru sănătate’.

Numărul mic al participanţilor la protest a fost un motiv de nemulţumire pentru liderul Sindicatului Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, care a declarat că se aştepta ca la grevă, în afara sindicaliştilor, să participe măcar membrii Colegiului Medicilor.

Liderul Sanitas Galaţi a adăugat că are semnale potrivit cărora managerii spitalelor din judeţ au făcut presiuni asupra liderilor de sindicat astfel încât aceştia să nu participe la greva de avertisment.

În judeţul Galaţi, numărul total al membrilor Sindicatului Sanitas se ridică la circa 2.000.

Protestatarii cer asigurarea unui buget corespunzător în sănătate, iar în cazul în care Guvernul nu va da curs acestei solicitări, Sindicatul Sanitas ameninţă cu grevă generală pe termen nelimitat, începând cu data de 28 noiembrie.

‘Oamenii nu vor să se ajungă la grevă generală pentru că salariaţii din sistem şi în special Federaţia Sanitas, nu şi-a dorit să se ajungă nici măcar la grevă de avertisment. Totuşi, decizia nu este în mâna noastră, ci a guvernanţilor. Dacă aceştia se trezesc măcar după greva de avertisment şi nu vin doar cu oferte politice, de genul facem tot, găsim soluţii, situaţia se va schimba. Noi nu ne dorim, sub nicio formă, să ajungem la grevă generală pentru că nu dorim să dezechilibrăm sistemul mai mult decât este şi nu dorim să aducem un plus de suferinţă pacienţilor şi asiguraţilor care au nevoie de servicii de sănătate. Politicienii trebuie să înţeleagă că sănătatea trebuie să fie importantă nu doar în campaniile electorale’, a spus Sălăvăstru.

***

Sindicaliştii prahoveni afiliaţi Federaţiei Sanitas s-au alăturat acţiunilor demarate la nivel naţional, aproximativ 100 de persoane protestând luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cel mai mare din judeţul Prahova.

Potrivit liderului Sanitas Prahova, Luminiţa Gologan, pe perioada protestului activitatea de la Unitatea de Primiri Urgenţe s-a desfăşurat normal, iar în secţii, personalul a purtat banderole albe.

De asemenea, aproximativ 100 de sindicalişti s-au adunat în holul de la intrarea în spital, în semn de protest faţă de subfinanţarea din sistemul sanitar.

Protestatarii, în mare parte asistenţi, nu au scandat lozinci, însă au spus că prezenţa lor acolo atrage atenţia asupra problemelor din sistem.

Bolnavii internaţi şi-au primit medicamentele, Gologan precizând că sindicaliştii nu fac demersuri care să pună în pericol viaţa pacienţilor.

Potrivit acesteia, foarte multe posturi din sistemul public de sănătate prahovean sunt blocate astfel că, în unele cazuri, s-a ajuns în situaţia în care un om face treaba a doi angajaţi.

În timp ce sindicaliştii protestau, mai mulţi pacienţi s-au prezentat la policlinica spitalului, însă cabinetele din ambulatoriu au fost închise pe perioada grevei.

Aceştia au aşteptat terminarea protestului, perioadă în care au primit îngrijiri pacienţii din urgenţe, unde activitatea s-a desfăşurat normal.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea