Bucureștenii pot dona sânge în două centre mobile aflate luni în Piața Revoluției, în cadrul unei campanii organizate de Ministerul Sănătății, Institutul Național de Transfuzie Sanguină, Centrul de Transfuzie Sanguină București și Ministerul Afacerilor Interne, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.
„În fiecare an ( pe 14 iunie — n.r.), este celebrată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, zi cuprinsă în calendarul Organizației Mondiale a Sănătății. Sângele salvează vieți, este un produs esențial pentru viață. Mulțumim tuturor celor care se implică în aceste activități, mulțumim donatorilor voluntari. Ministerul Sănătății a dezvoltat anul acesta încă două noi centre: unul la Spitalul Universitar și unul la Spitalul Fundeni. Vor mai fi realizate alte două centre: unul la Bagdasar Arsenie și unul la Spitalul Colentina, ambele până în luna septembrie. Ministerul Sănătății dorește să încurajeze pe această cale donarea de sânge voluntară”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alin Țucmeanu.
La rândul său, directorul Institutului Național de Transfuzie Sanguină, dr. Andy Rosin, a semnalat faptul că scăderi ale colectei de sânge cu 5-17% se înregistrează vara, în timpul muncilor agricole și în perioada concediilor, dar și iarna din cauza condițiilor meteo.
„Cred că gestul pe care îl fac donatorii este mai mult decât de lăudat. Am avut niște premieri absolute în ultimele 12 luni. Spre exemplu, transfuziile in utero (făcute fătului în uter) ceea ce este o premieră. Întotdeauna există o scădere sezonieră a colectei de sânge, vara din cauza muncilor agricole și a concediilor, iarna din cauza condițiilor meteo. România se află pe ultimele locuri din UE ca număr de donatori la mia de locuitori. Sperăm să ajutăm donatorii să vină mai des și mai ușor la noi prin înființarea Registrului național al donatorilor de sânge, ceea ce le va permite să doneze sânge în orice județ, indiferent de domiciliu. Registrul va fi gata în cursul acestui an”, a afirmat Rosin.
El a menționat că, în cursul anului trecut, s-au recoltat 450.000 de unități de sânge.
„Unitățile mobile de transfuzii sunt o minune pentru că pot fi transportate, pot fi deplasate alături de pacienți, în sprijinul pacienților, în zonele rurale, eliminând costuri și eforturi suplimentare ale celor care doresc să doneze”, a susținut managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu.
Chirurgul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fudeni, a explicat că intervențiile chirurgicale cu cât sunt mai complexe necesită o rezervă de sânge mai mare.
Și cântăreața Sore a anunțat că s-a hotărât să doneze sânge.
„Este pentru prima dată când fac acest lucru. Decizia a venit în urma unui moment la care am fost martor — un accident în urma căruia victima a avut nevoie de o grupă de sânge rară, care a fost foarte greu de găsit. A dona este benefic și pentru organismul donatorului”, a afimat aceasta.
Potrivit unui comunicat de presă al MS, în UE se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge.
„În România, doar 1,7% din populația adultă donează sânge, fata de 66% în Austria sau 52% în Franța. De aceea, la noi în țară există o nevoie permanentă atât de sânge și de preparate sangvine, cât și de donatori fideli”, relevă sursa citată.
Sursa: AGERPRES