EXTERNE Știri

„Brațul COVID”, reacția rară provocată de unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 aprobate de autorități

Modul în care vaccinurile anti-COVID-19 interacționează cu corpul uman este încă studiat de cei care le-au creat. Se pare că vaccinul Moderna ar fi responsabil de o reacție adversă destul de rară.

O femeie din Statele Unite ale Americii a dezvoltat reacția adversă denumită „brațul COVID”. Este vorba despre o erupție care apare la 7 – 1-0 zile după vaccinarea cu serul produs de compania Moderna. Fostă asistentă medicală, Amelia Brown, care locuiește în zona Visalia, din SUA, a făcut câteva fotografii ale brațului său umflat pe care le-a transmis presei. „Brațul era roșu și aveam urticarie. Puteam simți umflăturile la atingere”, a explicat femeia pentru Fox26.com.

Ea a explicat că, în timp, erupția cutanată s-a agravat. „A crescut umflătura, brațul a devenit fierbinte și dureros la atingere!”, a mai spus Amelia Brown.

În ciuda experienței care a panicat-o pe femeie, medicii sunt de părere că astfel de reacții adverse sunt rare și nu ar trebui să ne sperie. „Fenomenul este cunoscut. A avea o pată roșie pe braț, la câteva zile, nu trebuie să declanșeze panica pentru cei cărora li se întâmplă. Nu sunt motive ca pacienții să renunțe la administrarea celei de-a doua doze de vaccin”, a precizat dr. Esther Freeman, director a Spitalului General din Massachusettes.

Recent și România a început administrarea vaccinului Moderna. Spre deosebire de cel al Pfizer/BioNtech, a doua doză a serului Moderna se administrează la 28 de zile.

Reacția adversă descrisă de fosta asistentă din SUA se regăsește, de altfel, și în prospectul vaccinului, care poate fi consultat AICI.

În România, potrivit informațiilor furnizate de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, 31.026 de persoane au fost vaccinate până acum cu serul Moderna, fiind înregistrate doar 8 reacții adverse.