Bolnavii cronici, fără speranță. Cum i-a afectat pandemia

Bolnavii cronici reprezintă categoria de pacienți puternic afectată de pandemia de COVID-19 în țara noastră. Din cauza politicilor de sănătate adoptate cu scopul de a limita răspândirea infecției, mii de oameni nu au avut acces în spitale sau ambulatorii de specialitate.

Această concluzie tristă se regăsește într-un studiu dedicat modului în care pacienții cronici din România au beneficiat de servicii medicale, realizat de Fundația „Romanian Angel Appeal”. Experții organizației au analizat modul în care au avut acces în spitale pacienții cronici de la instaurarea stării de urgență și în primele luni ale stării de alertă.

Constatările cuprinse în acest studiu sunt dramatice. Practic, din cauza politicilor de sănătate adoptate, pacienții cronici au fost ținuți la ușile unităților medicale, iar medicii au fost obligați să aleagă pe cine să trateze.

La începutul pandemiei era de înțeles această situație de a rezerva spitale pentru pacienții COVID-19, pentru că aveam de-a face cu un eveniment prin care nu am mai trecut de foarte mult timp, era o criză la nivel global. Nu aș spune neapărat că medicii au ales, deși există și această perspectivă și poate fi adevărată în anumite feluri. Aș spune mai degrabă că medicii au fost forțați, cel puțin pentru 2 luni de zile, să trateze aproape exclusiv pacienții COVID-19 și anume între luna aprilie și sfârșitul lunii mai. Ordinele de ministru care reglementau măsurile luate pentru controlul pandemiei au spus clar că spitalele COVID-19 nu pot trata alți pacienți în afară de cei infectați cu coronavirus, iar spitalele non-COVID-19 au fost nevoite să-și reducă atât numărul de internări, cât și activitatea din ambulatorii cu procente destul de mari”, a explicat situația dr. Constantin Radu, co-autor al studiului, în direct la Medika TV.

Scăderile înregistrate la nivelul asistenței medicale acordată pacienților cronici sunt semnificative și, potrivit studiului de specialitate, ele s-au înregistrat atât în unitățile medicale din mediul privat, cât și în cele de stat. În ceea ce privește categoriile de bolnavi, cel mai puternic afectați de lipsa accesului la servicii medicale au fost pacienții infectați cu HIV. „Pentru pacienții cu HIV avem cele mai mari scăderi, chiar de 80%, care nu și-au revenit până în luna august. Aici este problema, deși la început era de înțeles să vedem aceste scăderi, din luna mai. De la sfârșitul lunii mai legislația spune că în funcție de situația epidemiologică la nivel local, spitalele reiau internările. Ne-am uitat și la pacienții cu afecțiuni oncologice și cu diabet zaharat și ne-am uitat și la pacienții cu scleroză multiplă. Ce-am văzut pentru pacienții oncologii, sunt scăderi de 40%. Înainte de pandemie sistemul medical din România avea probleme în a primi și gestiona afecțiunile oncologice. Acum ele s-au adâncit”, a mai spus dr. Constantin Radu.

Statisticile oficiale arată că în România trăiesc aproximativ 3 milioane de bolnavi cronici.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes