Bolile plămânilor, diagnosticate cu întârziere

Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, unitatea de grad zero pentru tratarea afecțiunilor pulmonare, inclusiv cancerul pulmonar, asigură consultațiile de specialitate, exceptând urgențele, pe baza unor programări al căror timp de așteptare este de până la o lună.

”Am încercat să facem un sistem de programări, pe site-ul Institutului, un sistem la care pacientul are acces. Este adevărat că programările la consultații au un timp de așteptare de o lună, trebuie făcut ceva pentru acces mai rapid la consultul pneumologic. Pentru a remedia acest aspect avem angajări la institut, sunt 6 medici tineri abia încadrați, dar fără dotarea corespunzătoare pe compartimentele de diagnostic, nu putem fi eficienți.” a declarat asistent univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Aceeași sursă a salutat și decizia Ministerului Sănătății de a dota cu aparatură nouă laboratorul de bronhologie al Institutului: ”Aparatura pe care o avem la nivelul laboratorului, în ultimii 10 ani, provine din proiecte de cercetare sau din donații. Nu mi se pare normal în condițiile în care 60 % din bronhoscopiile din țară sunt efectuate la Institutul ”Marius Nasta. Mă bucur că Ministerul Sănătății a răspuns pozitiv solicitărilor noastre de dotare a laboratorului de bronhologie.” a mai spus managerul Beatrice Mahler.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Forumului Managementul Cancerului Pulmonar la care au participat și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai asociațiilor de pacienți și ai organizațiilor neguvernamentale de sprijinire a pacienților cu afecțiuni pulmonare și reprezentanți ai industriei medicale.

În cadrul dezbaterilor s-au evidențiat câteva concluzii îngrijorătoare.

* numai 10 dintre pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar în Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” ajung să își facă  tratamentul în institut, restul fiind trimiși în altă parte;

* cancerul pulmonar este cel mai des întâlnit și reprezintă 13,6% din totalul cazurilor de cancer înregistrate în țara noastră;

* mortalitatea în cazul cancerului pulmonar este pe primul loc între toate tipurile de cancer;

* România a înregistrat în 2018 un număr de 11.340 de persoane care s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar;

* 70 % din pacienții cu cancer pulmonar ajung la medic în stadii avansate ale bolii.  

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes