Boli periculoase transmise prin înțepăturile țânțarilor

Ţânţarii transmit trei tipuri importante de organisme patogene pentru om: plasmodii – protozoare care produc malaria, virusuri – care dau febra galbenă, denga, encefalite şi alte boli, și viermi care produc filarioze, potrivit reprezentanților Institutului Cantacuzino.

Anul trecut, în România, au fost 277 de cazuri de infectie cu virusul West Nile, transmis de țânari și s-au înregistrat 42 de decese.

”Bolile transmise de diverse insecte, de diverși vectori au fost mereu în atenția noastră, pentru că majoritatea sunt boli infecțioase. În ceea ce privește trasmiterea locală, avem câteva afecțiuni tradiționale: Infecția cu virusul West Nile, care se transmite în fiecare sezon cald. Acest virus poate produce meningoencefalita West Nile, dar putem fi infectați fără să manifestăm niciun semn de boală sau niște semene minore. Cei care ajung să facă o infecție severă de sistem nervos cerebral, sunt cei care au alte probleme de sănătate: diabeticii, cardiacii, vârstnici, cei care au boli pulmonare”, declară Dr. SIMIN  AYSEL FLORESCU Medic primar boli infecțioase; Director medical Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, pentru Medika TV.

Ministerul Sănătății menţionează că supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie şi până în prezent nu au fost raportate cazuri în ţara noastră. Anul trecut însă, până pe 14 septembrie, s-au înregistrat 21 de decese cauzate de infecția cu virusul West Nile.

Iată care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. Dacă facem febră, apare somnolența – dacă ne simțim din ce în ce mai rău, ar trebui să mergem fie la medicul de familie, fie la o cameră de gardă. Diagnosticul nu se pune într-o manieră uzuală. Există un test, dar pentru asta trebuie să ajungem în spitalul de boli infecțioase. Pentru a ajunge însă la spital trebuie să pună diagnosticul clinic un medic.

Și în Grecia, destinația de vacanță preferată a românilor, autoritățile au emis o avertizare cu privire la infecția West Nile.

Nu mai puțin de 316 persoane au fost infectate anul trecut în Grecia cu virusul West Nile, boală care a provocat 50 de decese. Autoritățile elene precizează că sezonul în care boala se răspândește a început neobișnuit de devreme. În urma probelor de laborator, au fost semnalate cazuri de West Nile atât în zone rurale, cât și urbane. 

Ce boli transmit țânțarii

”Oamenii, în general, ştiu puţine lucruri despre faptul că țânțarii pot transmite şi virusul Chikungunya, ale cărui simptome, până la un punct, sunt asemănătoare virusului West Nile, şi Dirofilaria, niște viermişori care pot produce uneori boli grave la om, dar mai des la animalele de companie. Momentan, însă, nu sunt semnale că am avea prezent virusul Chikungunya”, se arată în informațiile prezentate de Institutul Cantacuzino.

Ţânţarii transmit trei tipuri importante de organisme patogene pentru om: plasmodii – protozoare care produc malaria, virusuri – care dau febra galbenă, denga, encefalite şi alte boli, și viermi care produc filarioze, potrivit sursei citate.

Categorii: Breaking Medika, Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Stil de viață
Ți-ar putea plăcea