Boală stopată în România de COVID-19! Medic: „Am reușit să stopăm epidemia pe care a provocat-o”

Dincolo de efectele devastatoare pentru sănătate și economie, pandemia de COVID-19 pare să aibă și unele beneficii. Medicii susțin că panica indusă de noul coronavirus i-a făcut pe părinți să vină la cabinetele medicale pentru a-și vaccina copiii împotriva rujeolei.

Creșterea numărului de copii vaccinați a făcut ca rujeola să fie ținută sub control și să nu mai reprezinte o problemă de sănătate publică în țara noastră.

Odată cu pandemia de COVID-19 parcă părinții s-au mai responsabilizat, cred că din cauza panicii, și sunt mai receptivi la indicațiile de vaccinare a copiilor. Și vaccinarea anti-rujeolică a fost mai puțin anevoioasă, bunăoară am reușit să stopăm epidemia de rujeolă. Cel puțin pacienții mei sunt mai receptivi în ceea ce privește vaccinarea și mult mai conștienți că bolile pe care le putem evita cu vaccinul vor fi ținute sub control”, a precizat Evelin Cristescu, medic primar medicină de familie, pentru Medika TV.

Simptomele rujeolei

Rujeola, cunoscută și sub numele popular de „pojar” este cea mai contagioasă boală infecțioasă. Virusul rujeolic se transmite pe calea aerului, prin picăturile de salivă. În plus el rezistă pe suprafețe până la câteva ore, așa că riscul de contaminare este ridicat.

Perioada de incubație este 10 – 14 zile, dar simptomele apar după 10 zile. Principalele simptome sunt febra, tusea seacă, secrețiile apoase, ochii inflamați și, cea mai cunoscută, apariția pe piele a unor pete mari, de culoare roșie. Fiind o boală virală nu există un tratament specific.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea