Boala Lyme poate avea prezentări neobișnuite. Medicii și publicul ar trebui să fie conștienți de manifestările sale diferite, deoarece oamenii petrec mai mult timp afară pe vreme mai caldă, crescând astfel riscul de a fi mușcați de căpușe.
Trei articole din CMAJ (Canadian Medical Association Journal), care descriu un caz fatal la un bărbat în vârstă de 37 de ani, leziuni ale pielii atipice și anomalii cardiace la o femeie de 56 de ani și simptome neurologice severe la un băiat de 4 ani , ilustrează diversitatea prezentărilor clinice ale bolii Lyme, titrează Medical Express.
Boala Lyme poate afecta inima (cunoscută sub numele de cardita Lyme), ceea ce poate duce la anomalii grave ale ritmului cardiac la un grup mic de oameni. Clinicienii trebuie să fie conștienți de posibilitatea carditei Lyme la persoanele care prezintă blocaj cardiac atrioventricular, în special în zonele în care boala Lyme este endemică. Este posibil ca pacienții să fi avut erupții cutanate. Tratamentul precoce cu antibiotice este recomandat pentru a evita complicațiile, chiar înainte de confirmarea diagnosticului.
Un caz fatal de boală Lyme la un bărbat de 37 de ani sănătos ilustrează provocările diagnosticării bolii Lyme în absența simptomelor clasice.
Pacientul s-a prezentat inițial la medicul de familie cu simptome asemănătoare gripei, incluzând febră, dureri în gât, congestie nazală și dureri articulare migratorii. Cu câteva săptămâni mai devreme, a fost mușcat de o căpușă, dar nu și-a amintit să o fi îndepărtat. Medicul său bănuia o infecție virală, iar simptomele pacientului s-au rezolvat.
Săptămâni mai târziu, el a dezvoltat palpitații cardiace, a început să aibă probleme de rrespirație și disconfort toracic pentru care a fost trimis la urgențe. Boala Lyme era suspectată, deoarece electrocardiograma arăta un blocaj cardiac complet. El a fost internat spital și a început tratamentul pentru cardita Lyme, dar starea lui s-a agravat rapid. Clinicienii nu au putut să oprească evoluția bolii, iar bărbatul a murit. Rezultatele serologice au confirmat boala Lyme, iar autopsia a relevat semne de cardită Lyme.
“Diagnosticul carditei Lyme se bazează pe suspiciunea clinică și serologie în concordanță cu boala Lyme acută”, scrie Dr. Milena Semproni, de la catedra de Boli Infecțioase a Universității Manitoba. “Din păcate, diagnosticul poate fi întârziat cât timp se lucrează la serologie, iar suspiciunea clinică ar trebui să ghideze tratamentul empiric. Având în vedere că diagnosticul precoce este clinic, cazurile pot fi trecute cu vederea de către clinicieni, mai ales că boala Lyme se mută în noi zone geografice.”
În cazurile suspectate de cardită Lyme, pacienților trebuie să li se facă de urgență un ECG și trebuie tratați cu antibiotic înainte de confirmarea serologică.
Autorii remarcă faptul că anomalii grave ale ritmului cardiac și moartea bruscă din cauze cardiace pot apărea la un grup mic de pacienți, deși este neobișnuit. În celelalte 10 cazuri nord-americane de moarte subită atribuite carditei Lyme descrise în literatura de specialitate, 8 pacienți au fost de sex masculin, iar cazurile au avut loc între iunie și noiembrie, când căpușele sunt active.
“Având în vedere că majoritatea anomaliilor cauzate de cardita Lyme se rezolvă cu antibioterapie adecvată, recunoașterea prezentărilor dermatologice atipice în contextul carditei Lyme previne implantarea de stimulator cardiac permanent, inutilă la persoane tinere și altfel sănătoase”, scrie dr. Adrian Baranchuk, Departamentul de Medicină , Queen’s University, Kingston.
Un alt caz este al unui băiat de 4 ani, care a ajuns la spital cu febră, vărsături, stare de rău, ataxie și afazie. Articolul descrie diagnosticul diferențial și investigațiile, care au dus în cele din urmă la un diagnostic al bolii Lyme. Băiatul și-a revenit complet cu tratament cu antibiotice.