Sănătatea în România Știri

Birocrația excesivă omoară sistemul medical. Controalele ITM dau peste cap activitatea din cabinetele medicilor

Medicii care-și desfășoară activitatea în regim ambulatoriu critică modul în care inspectorii de muncă realizează verificări în această perioadă. Specialiștii sunt deranjați de atitudinea afișată de inspectorii ITM.

Pe lângă numeroasele raportări zilnice și măsuri de prevenire a pandemiei pe care trebuie să le ia, medicii care-și desfășoară activitatea în regim ambulatoriu trebuie să facă față și valului de controale ale diferitelor instituții ale statului. De o lună, inspectorii Inspectoratelor teritoriale de muncă verifică dacă activitatea din cabinetele specialiștilor se desfășoară în acord cu legislația muncii.

Medicii reclamă însă că atitudinea inspectorilor lasă de dorit și că aceștia nu respectă măsurile de protecție sanitară în momentul în care trec pragul cabinetelor.

Am primit tot felul de la mesaje de la membrii din Asociația noastră, care s-au trezit cu ITM-ul la ușă, dar la modul trântită ușa de perete «am venit să vă controlăm!». Ce pandemie, ce măsuri de protecție, «haideți, scoateți hârtiile! A, aveți pacienți în consultație, nu contează! Noi verificăm hârtiile, faceți-vă treaba!». Cam asta-i atitudinea”, a declarat la Medika TV dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Mai mult decât atât, specialiștii precizează că activitatea în cabinete este dată peste cap din cauza birocrației excesive.

Problemele administrativ-birocratice s-au amplificat. În perioada aceasta în loc să fim ușurați oarecum, mare parte dintre aceste raportări au crescut. S-a rezolvat toată problema în țara asta, facem controale pe sănătate, că tot avem medici mulți, avem asistenți mulți și am găsit de unde să rezolvăm problema. Suntem epuizați!”, a mai spus dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, în direct la Medika TV.