Sănătatea în România Știri

BIROCRAȚIA BATE PANDEMIA! Cum sunt plimbați mii de pacienți pe drumuri din cauza unor funcționari zeloși

Mai este mult până când sistemul medical românesc va scăpa de birocrație. Încă din timpul stării de urgență s-a luat decizia ca pacienții care au nevoie de consultații de la medicii specialiști să nu mai aibă nevoie de bilete de trimitere de la medicii de familie. Prevederea respectivă a fost menținută și este încă în vigoare, până pe 30 septembrie. Cu toate acestea, peste tot în țară sunt raportate cazuri ale unor pacienți nevoiți să facă mai multe drumuri pentru obținerea acestui document care nu e obligatoriu.

Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, spune că sunt mii de oameni în toată țara care au fost în situația de a merge la medicul de familie în vederea obținerii biletelor de trimitere, chiar dacă nu au nevoie de acestea.

Accesul bolnavilor se face prin programare la medicul specialist, avantajul este că biletul de trimitere de la medicul de familie nu se mai cere. Este adevărat că, din păcate, din cauza unor funcționari din Casele Județene care interpretează personal anumite reglementări sunt colegi care încă cer acest bilet de trimitere. Trebuie să înțeleagă și acești funcționari că nu este necesar până la 30 septembrie. Nu avem nicio reglementare despre ce se va întâmpla de la 1 octombrie”, a spus, la Medika TV, dr. Cosmin Alexandrescu.

Specialistul a subliniat încă o dată că accesul pacienților în cabinetele ambulatorii se face doar în baza unei programări telefonice. „Pacienții trebuie să sune și să se programeze. Atât, nu au nevoie de mai mult”, a explicat dr. Cosmin Alexandrescu.