BINE DE ȘTIUT. Diferențele și asemănările dintre cele două vaccinuri anti-COVID-19 autorizate

Într-o informare publică, Ministerul Sănătății explică asemănările și deosebirile dintre cele două vaccinuri anti-COVID-19 aprobate la nivel european.

După aprobarea vaccinului produs de Pfizer în colaborare cu BioNtech, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat și vaccinul companiei Moderna. Ambele seruri sunt considerate eficiente, însă fiecare are unele particularități.

În privința asemănărilor, atât vaccinul Moderna, cât și cel al Pfizer/BioNtech utilizează aceeași tehnologie. „Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu” explică experții Ministerului Sănătății.

Similitudini între cele două vaccinuri apar și în cazul eficienței. Astfel, primul ser aprobat în Uniunea Europeană, cel al Pfizer/BioNtech are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii, în timp ce serul companiei Moderna are o eficacitate de 94,1%. Cu toate acestea, „pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA” mai arată Ministerul Sănătății.

Ambele vaccinuri nu se pot administra copiilor sub 16 ani, iar în cazul femeilor însărcinate nu au fost efectuate studii amănunțite. Totuși, studiile preclinice au arătat că niciunul din cele două vaccinuri nu a avut efecte asupra fertilității, sarcinii sau a fătului.

De asemenea, efectele adverse sunt similare. „Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză” explică oficialii Ministerului Sănătății.

Marea diferență dintre vaccinurile aprobate spre a fi utilizate o reprezintă modalitatea de distribuire. Astfel, serul companiei Pfizer/BioNtech are nevoie de lanțuri de frig de până la -80 de grade Celsius, în timp ce vaccinul Moderna poate fi păstrat la -20 de grade Celsius. De asemenea, după decongelare vaccinul Pfizer/BioNtech este stabil timp de 5 zile, la o temperatură de 2-8 grade Celsius, în timp ce serul Moderna își păstrează stabilitatea până la 30 de zile, fiind menținut la aceeași temperatură. Mai mult, o fiolă din vaccinul Pfizer/BioNtech conține 5 doze, în timp ce într-o fiolă de vaccin Moderna există 10 doze.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes