Bilanțul Maratonului Vaccinării din București: 20.630 de persoane imunizate, număr mic de reacții adverse

Organizatorii au tras linie după Maratonul Vaccinării, desfășurat la Sala Palatului și Biblioteca Națională din București, început vineri după-amiază și încheiat luni dimineață.

Inițial, pentru acest maraton s-au alocat 10.000 de doze de vaccin, deși organizatorii nu au vrut să spună, la început, care sunt așteptările. Vaccinurile s-au suplimentat, iar în final a fost imunizat un număr dublu de persoane față de dozele alocate inițial.

Mai exact, potrivit RO Vaccinare, 20.360 de persoane au fost vaccinate. 12.650 dintre acestea au primit vaccinul la centrul amenajat la Sala Palatului, iar 7.710 la centrul de la Biblioteca Națională.

“Noi nu ne-am propus de la început o cifră, ne-am propus să fie cât mai mulţi vaccinaţi, sigur că dacă ar fi fost şi mai puţini, eu spun că era tot un succes. Reacţiile secundare au fost foarte puţine, deşi am avut o echipă profesionistă de intervenţie în cazul unor efecte secundare, au fost nouă lipotimii, adică hipotensiuni, zece hipertensiuni, trei greaţă, două cazuri de cefalee şi zece cazuri de ameţeli. Au fost efecte adverse foarte puţine, unele dintre ele fiind datorită de fapt emoţiilor pe care le aveau. Au venit foarte multe persoane cu comorbidităţi, cu şocuri anafilactice în antecedente, care au încredere în noi, şi aşa s-au şi vaccinat că astfel nu ar fi ajuns niciodată să se vaccineze”, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Viorel Jinga, potrivit news.ro.

Maratonul a fost organizat de UMF  “Carol Davila” și a implicat peste 1300 de voluntari, din care foarte mulți studenți.

“Mi s-a părut foarte încurajator faptul că atâţia voluntari, peste 1.300 de voluntari, şi-au regăsit plăcerea lucratului împreună şi sunt o serie întreagă de poveşti individuale în care asistente şi-au luat liber de la serviciu, deci fără plată, ca să vină să stea noaptea cu noi. Sau medici care au venit de acasă duminica seara la o simplă postare a domnului rector pe grupul de cadre didactice al facultăţii. Am lucrat împreună cu colegii noştri mai tineri şi cu sprijinul foarte important al Poliţiei Locale şi al Jandarmeriei. A fost impecabil organizat afară, nu a fost niciun fel de incident şi fluxul a fost foarte bine condus şi de asemenea al Armatei, Unitatea de Geniu care a venit şi a instalat cele patru corturi, cred că a făcut diferenţa atât în ziua de ploaie torenţială de sâmbătă, cât şi sub soarele canicular de ieri”, a declarat și cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu, care a fost coordonator al centrului de vaccinare de la Sala Palatului.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea