Dincolo de încărcătura spirituală pe care postul Paștelui o are, din punct de vedere al sănătății organismului această perioadă aduce multe beneficii.
Practic, prin eliminarea alimentelor încărcate în grăsimi și proteine de origine animală, evităm să mai consumăm produse care pot fi dăunătoare organismului.
„Eliminăm acele grăsimi animale care pot fi dăunătoare. Mai ales în cazul unor persoane trecută de o anumită vârstă, lactatele vin cu un exces de calciu. De asemenea aportul de sare care, de multe ori, în alimentele de origine animală atunci când sunt gătite, devine foarte consistent. Se pun cantități mari de sare pe friptură, de exemplu” a explicat Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness.
Alimentele care conțin proteine și grăsimi animale pot fi înlocuite cu verziturile. Urzicile, spanacul sau untișorul pot fi o alternativă foarte sănătoasă în perioada de post.
„Eliminând alimentele care ne fac rău, consumăm alimente care ne fac bine. Este primăvară, au apărut verziturile. Datorită lor avem fibre, minerale, vitamine, enzime. Sunt bune din punct de vedere nutrițional când frunzele sunt mici, nu când plantele au ajuns la maturitate. Exemplul cel mai bun este spanacul. Atunci când frunza este mică, acea cantitate de acid oxalic din spanac este mică. Dacă frunza este matură, trebuie opărit și apa aruncată” a mai spus consultantul în nutriție și fitness Cristian Mărgărit.