Cancerul de sân este o problemă tot mai des întâlnită în rândul femeilor din România. Tehnicile prin care boala este tratată astăzi au evoluat foarte mult. Radioterapia este un tip de tratament utilizat în formele agresive de boală care poate reda speranța de viață pacientelor.
„Radioterapia are un rol esențial în majoritatea cazurilor și dacă este vorbim să despre indicație avem de a face cu 3 scenarii foarte mari și foarte importante. Unul este cel în care o folosim în tratamentul adjuvant, adică în urma unei intervenții chirurgicale ne uităm la anumiți factor de risc și vedem dacă există riscul ca boala să recidiveze. Dacă este suficient de mare acest risc intervenim” spune dr. Răzvan Curcă, medic specialist în radioterapie.
Totodată, acest tip de tratament ajută și în cazul în care boala este descoperită mai târziu sau dacă metastazele sunt prezente în corpul unei paciente.
„Cealaltă parte, când boala este descoperită târziu, trebuie să controlăm boala la nivel local mă refer la formațiuni tumorale mari, care sunt deja depășite chirurgical, pentru că dacă le lăsăm cancerul poate să penetreze peretele toracic sau pielea să ulcereze, să sângereze. În scenariul 3 boala a metastazat și trebuie să controlăm focarele metastatice ca să controlăm diversele simptome pe care le poate da” mai spune dr. Răzvan Curcă.