Laptele matern are numeroase beneficii pentru dezvoltarea copilului. De aceea, recomandarea medicilor este ca bebelușii să fie hrăniți încă din primele zile cu lapte de la sânul mamei.
Multe proaspete mămici se sperie că nu au suficient lapte și că trebuie să-i dea copilului, suplimentar, și lapte praf. Laptele produs de organism în primele zile de viață ale copilului sau colostrul este suficient pentru a-i asigura o hrană sănătoasă celui mic. „Laptele matern se adaptează în funcție de vârsta de gestație a copiilor. De exemplu, în cazul unui copil născut prematur, mama lui știe și produce lapte cu mult mai multe proteine. Proteine înseamnă și mulți anticorpi. În primele zile, mamele au impresia ca laptele nu este suficient, dar nu este așa. Este cât are nevoie copilul să se hrănească. Colostrul din primele zile este plin de proteine și asigură o masă sățioasă copilului. Apoi îi tapetează tot tubul digestiv cu imunoglobulină A care nu mai lasă să treacă microbi sau proteine străine în sângele copilului” a explicat dr. Ilinca Tranulis, medic primar pediatru, consultant în alăptare.
Înlocuirea laptelui matern cu cel praf, încă din primele zile de naștere, nu este recomandată de medici. Proteinele din laptele praf îl pot expune pe cel mic la posibile alergii. „Faptul că de multe ori, cel puțin la prima naștere, foarte mulți dintre copii primesc lapte praf, înainte să primească colostrul, face ca proteinele din laptele praf să ajungă în sânge. Iar asta poate fi un motiv pentru care vedem atât de mulți copii alergici la proteina din laptele de vacă, iar odată declanșat mecanismul alergiilor putem ajunge și la probleme mai grave” a mai spus dr. Ilinca Tranulis.